Προς μεταβατική περίοδο μέχρι το 2021 κινούνται ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο

Την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται στις 22 με 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η μεταβατική περίοδος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2019 αμέσως μετά την επίσημη ημερομηνία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ και θα αποτελέσει την περίοδο μέχρι την εφαρμογή των τελικών διευθετήσεων μεταξύ του ΗΒ και της της ΕΕ.

Ήδη Βρυξέλλες και Λονδίνο αποκλίνουν για την έκταση της μεταβατικής περιόδου, με την ΕΕ να δηλώνει ότι η περίοδος αυτή θα πρέπει να ισχύσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020, ενώ το Λονδίνο να υποστηρίζει πως η περίοδος αυτή θα πρέπει εκτείνεται για δύο έτη.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δεν θα αλλάξει τίποτα, καθώς το κοινοτικό κεκτημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ισχύει, θα εφαρμόζονται οι νέοι κοινοτικοί κανονισμοί, θα ισχύει η ενιαία αγορά, ενώ το Λονδίνο θα συνεχίσει να καταβάλλει την εισφορά του στην ΕΕ. Η μόνη διαφορά είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Η μεταβατική περίοδος θεωρείται πολύ σημαντική αφού θα παρέχει περιθώριο στις δύο πλευρές να καθορίσουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων που θα διέπει τις σχέσεις των δύο μερών σε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων.

Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ ότι «αν συμφωνηθεί μια μεταβατική περίοδος αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά».
«Είναι πολύ σημαντικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμφωνήσει σε μια μεταβατική περίοδο διότι αυτό θα δώσει μια καθαρότητα στις επιχειρήσεις για το μέλλον», είπε, μιλώντας κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας με δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

Το Λονδίνο ζητά όπως οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΒ καταστούν «πιο δημιουργικές», αφού υπερβαίνουν μια απλή συμφωνία εμπορίου ή μια διευθέτηση τύπου ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Τα σημαντικά θέματα αφορούν τη δικαιοδοσία των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, αλλά και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, κάτι που αφορά τον τεράστιο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του ΗΒ. Ήδη κάποιες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν την έδρα τους από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη, έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Αναλυτές εκτιμούν ότι το Brexit θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 10.500 θέσεων εργασίας από τον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ άλλοι αντιτείνουν πως πολλές χρηματοοικονομικές εταιρείες θα προτιμήσουν να διατηρήσουν την παρουσία τους στο Σίτι του Λονδίνου λόγω των υποδομών και της εμπειρογνωμοσύνης που υπάρχει.

Όσον αφορά την Κύπρο, επισημαίνεται ότι σίγουρα η Λευκωσία σωστά εκτιμά πως, μαζί με την Ιρλανδία, θα είναι τα κράτη-μέλη που θα επηρεαστούν περισσότερο και γι’ αυτό τον σκοπό θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τιμωρητική συμφωνία μεταξύ ΗΒ και ΕΕ, αλλά αντίθετα η στενότερη δυνατή σχέση.

Πέραν του 10% των εξαγωγών της Κύπρου γίνονται στη Βρετανία, ενώ υπάρχει σημαντική διασύνδεση λόγω και του χρηματοοικονομικού τομέα. Παράλληλα, αν η οικονομία της Βρετανίας επηρεαστεί αρνητικά, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο ρεύμα τουριστικών αφίξεων από το ΗΒ, που παραδοσιακά αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου.

Εξάλλου αναλόγως και των τελικών διευθετήσεων, μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών, που θα καθορίζει τις πτήσεις προς την Κύπρο.

Αβεβαιότητα επικρατεί και στο τι μέλλει γενέσθαι και στα πανεπιστήμια, αφού η Κύπρος παραδοσιακά διαθέτει γύρω στους 12.000 φοιτητές, που αποτελεί πέραν του 1% του πληθυσμού της Κύπρου.

Το σίγουρο είναι ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο παγώνουν τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων για τους προπτυχιακούς φοιτητές. Αναμένεται να υπάρξει μια πιο ανταγωνιστική αγορά μεταξύ των ιδίων πανεπιστημίων του ΗΒ, που να αντανακλά τη διαβάθμιση των πανεπιστημίων μεταξύ τους, κάτι που εκτιμάται ότι θα διαφοροποιήσει τα δίδακτρα.

Τέλος, εκτιμάται ότι το Brexit θα σηματοδοτήσει περισσότερες συνεργασίες μεταξύ βρετανικών και κυπριακών πανεπιστημίων, στο πρότυπο της συμφωνίας του πανεπιστημίου UCLAN Cyprus.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού