ΔΝΤ: Η ευρωζώνη χρειάζεται μια δημοσιονομική ένωση

Η ευρωζώνη απολαμβάνει μια ισχυρή ανάκαμψη, αλλά η αρχιτεκτονική που στηρίζει την νομισματική ένωση παραμένει ημιτελής και την αφήνει ευάλωτη σε μελλοντικές κρίσης, υποστηρίζει έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην αντιμετώπιση ορισμένων ελλείψεων στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, όπως η δημιουργία μηχανισμών διάσωσης, είναι αναγκαία η ανάπτυξη στοιχείων μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής όπως ο διαμοιρασμός του δημοσιονομικού ρίσκου.

Χωρίς μια δημοσιονομική ένωση, η ευρωζώνη θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει εξωτερικά ρίσκα.

Οι συντάκτες της έκθεσης, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μόρις Όμπστφελντ, υπογραμμίζουν πως το τρέχον οικονομικό κλίμα μπορεί να αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για την προώθηση της συζήτησης σχετικά με την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνουν, αν η ευρωζώνη ήταν σαν μια οποιαδήποτε άλλη νομισματική ένωση, όπως οι ΗΠΑ, τα κράτη μέλη θα αντιμετώπιζαν από κοινού τα οικονομικά ή χρηματοπιστωτικά σοκ. Θα είχαν αναθέσει σε μια κεντρική κυβέρνηση τις εξουσίες για την αντιμετώπιση των πιεσμένων χρηματοοικονομικών οντοτήτων, την διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων και την παροχή δημοσιονομικής ανακούφισης των κρατών μελών σε μια ιδιαίτερα βαθιά ύφεση.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τονίζουν πως εκτός από μια δημοσιονομική ένωση, τα επόμενα βήματα ενίσχυσης της ευρωζώνης πρέπει να περιλαμβάνουν και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr 
Σύμφωνα με τους ίδιους, το πλέγμα που ενώνει τα κράτη μέλη με τις εγχώριες τράπεζες μπορεί να σπάσει μόνο μέσω μιας πλήρους τραπεζικής ένωσης, που θα περιλαμβάνει κοινή ασφάλιση καταθέσεων και ταμεία εκκαθάρισης που θα υποστηρίζονται από ένα κοινό δημοσιονομικό μηχανισμό στήριξης.
 
Χωρίς μια πλήρη τραπεζική ένωση, οι δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη θα παραμείνουν μια απειλή για τη σταθερότητα των τραπεζών και το σύστημα πληρωμών, υπογραμμίζουν. Τονίζουν μάλιστα, ότι όπως αποδείχθηκε από όσα συνέβησαν στην Ελλάδα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015, μια κρατική κρίση χρέους μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έναν τραπεζικό πανικό, που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμα και την ίδια την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ