Πρόστιμα σε Twitter και Facebook για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ

Την εισαγωγή ελάχιστου προστίμου σε εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, ζητούν οι αρχές για την προστασία των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το Facebook και το Twitter απέτυχαν να αναδιαμορφώσουν τους όρους χρήσης τους.
 
Η Επιτροπή επέπληξε το Facebook και το Twitter την Πέμπτη (15 Φεβρουαρίου) αναφορικά με την άρνηση τους να αλλάξουν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους μετά τις προειδοποιήσεις της Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, τον Ιούλιο του 2017 για το ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το Google + έχει ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της κ. Γιούροβα ήδη από πέρυσι.
 
«Ορισμένες εταιρείες τώρα κάνουν ασφαλέστερες τις πλατφόρμες τους για τους καταναλωτές. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και διαρκεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η κ. Γιούροβα.
 
Επιπλέον, τόνισε ότι η άρνηση των επιχειρήσεων social media να προστατεύσουν τους καταναλωτές ήταν απόδειξη ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες νομικές διασφαλίσεις. Η κ. Γιούροβα θα προτείνει νέα νομοθεσία τον Απρίλιο για την μεταρρύθμιση του κανονισμού προστασίας των καταναλωτών.
 
«Οι κανόνες της ΕΕ για τους καταναλωτές θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί και, αν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις», πρόσθεσε η κ. Γιούροβα.
 
Η επανεξέταση αναμένεται να δώσει στις εθνικές αρχές νέες δυνατότητες να επιβάλουν πρόστιμα στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα καταστήσει δυνατό για τους καταναλωτές να καταθέτουν αγωγές σε επίπεδο ΕΕ.
 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών δήλωσε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ορίσει ένα ελάχιστο πρόστιμο που οι εθνικές αρχές θα μπορούν να επιβάλουν σε επιχειρήσεις για κακόβουλη συμπεριφορά, όπως το Facebook και το Twitter.
 
Η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, Monique Goyens, δήλωσε ότι τα πρόστιμα «δεν πρέπει να είναι συμβολικά, αλλά ένας πραγματικά αποτρεπτικός παράγοντας, και να φθάνουν ως και ένα ποσοστό του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου κάθε εταιρεία. Αυτή είναι μια παρόμοια προσέγγιση κυρώσεων για το GDPR».
 
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν έχουν αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις αρχές», πρόσθεσε η κ. Goyens.
 
Το GDPR είναι ένας σημαντικός νόμος της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο. Θα εισαγάγει ποινή ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ή 4% του συνολικού τζίρου μιας εταιρείας, εφόσον αυτή παραβιάζει τους κανόνες ιδιωτικότητας της ΕΕ.
 
Ένα ελάχιστο πρόστιμο που θα ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ θα σημάνει μια σημαντική μετατόπιση από το κατακερματισμένο σύστημα της Ένωσης για την προάσπιση των κανόνων προστασίας των καταναλωτών.
 
Υπάρχουν έντονες διαφορές στα επίπεδα των προστίμων που οι εθνικές αρχές διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ μπορούν να επιβάλουν ενάντια σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών.
 
«Σε γενικές γραμμές τα επίπεδα επιβολής κυρώσεων είναι πολύ χαμηλά», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αναφέρθηκε, ακόμη, στο πρόστιμο ύψους 450.000 ευρώ που επιβλήθηκε από την ολλανδική αρχή έναντι της Volkswagen, όταν η εταιρεία χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό για να παραποιήσει το επίπεδο εκπομπών των οχημάτων της σε εργαστηριακές δοκιμές.
 
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν δυνητικά υψηλότερα πρόστιμα στην Ιταλία, όπου οι αρχές μπορούν να απαιτήσουν έως και 5 εκατομμύρια ευρώ, εάν μια επιχείρηση παραβεί τους εθνικούς κανόνες προστασίας των καταναλωτών. Η Πολωνία μπορεί να επιπλήξει εταιρείες με ποινές μέχρι 10% επί του τζίρου τους για παραβίαση του νόμου.
 
Η Επιτροπή δήλωσε ότι το Twitter και το Facebook δεν έχουν αλλάξει τους όρους χρήσης τους, για να ειδοποιήσουν τους χρήστες όταν οι αναρτήσεις τους θα καταργηθούν. Η Κομισιόν θέλει επίσης το Twitter να καταστήσει ευκολότερο για τους χρήστες να τερματίζουν τους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα.
 
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι εθνικές αρχές μπορούν πλέον να επιβάλλουν πρόστιμα στις εταιρείες που δεν προστατεύουν τους χρήστες. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να επιβάλουν ξεχωριστές κυρώσεις σε κάθε χώρα της ΕΕ – εφόσον οι αρχές σε όλη την ΕΕ αποφασίσουν να τιμωρήσουν τις επιχειρήσεις.
 
Οι εταιρείες μπορούν, επίσης, να αφαιρέσουν τις αναρτήσεις των χρηστών τους, εάν αυτοί παραβιάζουν τους όρους παροχής υπηρεσιών ή αν διαδίδουν παράνομο υλικό. Η Επιτροπή πιέζει τις εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τέτοιου είδους περιεχόμενο.
 
Ανεξάρτητα από την δριμεία κριτική της σχετικά με τους κανόνες για τους καταναλωτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις εταιρείες social media να αφαιρούν τις αναρτήσεις των χρηστών, εάν περιέχουν παράνομο περιεχόμενο, όπως ρητορική μίσους ή προώθηση τρομοκρατικού περιεχομένου. Το Twitter, το Youtube, το Google+, το Facebook και το Instagram έχουν συνυπογράψει σχετική συμφωνία υπό τις υποδείξεις της Επιτροπής για την κατάργηση αναρτήσεων ρητορικής μίσους εντός 24 ωρών από την ενημέρωσή των χρηστών.
 
Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας συμφώνησαν σε ορισμένα από τα προηγούμενα αιτήματα της ΕΕ σχετικά με τους κανόνες για τους καταναλωτές.
 
Από τον Μάρτιο και οι τρεις εταιρείες θα συμπεριλάβουν μια επιλογή στους όρους χρήσης τους, για να επιτρέψουν στους καταναλωτές να καταθέτουν μήνυση εναντίον τους σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, αντί στην Καλιφόρνια όπου εδρεύουν οι εταιρείες τεχνολογίας.
 
Οι εταιρείες απέσυραν επίσης τα μέτρα περιορισμού των ευθυνών τους.
 
Εκπρόσωπος Τύπου του Twitter δήλωσε ότι η εταιρεία «έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους χρήστες και να εξασφαλίσει κορυφαία επίπεδα προστασίας για τους καταναλωτές».
 
Το Facebook δήλωσε ότι σύντομα θα κάνει περισσότερες αλλαγές στους όρους του. Εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε: «Έχουμε ήδη από καιρό διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να ενημερώνουμε τους χρήστες για την κατάργηση περιεχομένου και σκοπεύουμε να τα επεκτείνουμε μέσα στο 2018».
 
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Google αρνήθηκε να σχολιάσει.
 
ΠΗΓΗ: euroactiv.gr

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους