Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Έμφαση στη διαφάνεια

Tο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε σήμερα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προστιθέμενη αξία του προϋπολογισμού της ΕΕ, και, παράλληλα, να αυξηθούν η ευελιξία και η διαφάνεια και να ενισχυθεί η υποχρέωση λογοδοσίας, σε γραπτή του απάντηση προς τα ερωτήματα που έθετε χθες το έγγραφο προβληματισμού της Κομισιόν για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ.

Αναλυτικά, στην απάντησή τους προς την Κομισιόν οι ελεγκτές προτείνουν: "να συγκεκριμενοποιηθεί η έννοια της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός των ευκαιριών με τις οποίες προστίθεται αξία στον προϋπολογισμό της ΕΕ, να αξιολογούνται οι επιδόσεις των προγραμμάτων δαπανών και να διενεργείται εκτίμηση των κινδύνων που ενδεχομένως συνεπάγονται τα χρηματοοικονομικά μέσα και οι εγγυήσεις για τα οικονομικά της ΕΕ".

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, "η έννοια αυτή πρέπει παράλληλα να παρέχει μια περισσότερο ολοκληρωμένη και ακριβή εικόνα του κόστους, του οφέλους και των καθαρών υπολοίπων που συνεπάγεται η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ" και επίσης προτείνουν στην Κομισιόν να αναλύσει τόσο τα οικονομικά όσο και τα λοιπά πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ.

Το ΕΕΣ ζητά από την Κομισιόν "να δημοσιεύσει ένα μεσομακροπρόθεσμο χρηματοοικονομικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το οποίο να συμπληρώνει την πρόταση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο", στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι αναμενόμενες εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων, οι προχρηματοδοτήσεις και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις, οι προβλέψεις πληρωμών, ανάλυση του οικονομικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου και εκτίμηση κινδύνου.

Επιπλέον οι ελεγκτές προτείνουν να ευθυγραμμιστεί ο χρηματοοικονομικός σχεδιασμός της ΕΕ με τις στρατηγικές προτεραιότητες, να καθοριστούν τα βασικά αποτελέσματα που πρέπει να επιτευχθούν, να μειωθεί ο αριθμός των προγραμμάτων δαπανών, καθώς και οι σχετικοί στόχοι και δείκτες, και τέλος να εξορθολογιστεί η υποβολή εκθέσεων και να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αυτές. Οι ελεγκτές ζητούν την πλήρη και δημοκρατική εποπτεία του συνόλου των οικονομικών της ΕΕ. Πρέπει να ισχύουν οι ίδιες αρχές λογοδοσίας και διαφάνειας τόσο για τα όργανα που υπάγονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και για τα μη υπαγόμενα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τέλος εκτιμούν ότι το ίδιο το ΕΕΣ "θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν όλα τα όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων που έχουν συσταθεί εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ, αλλά που εφαρμόζουν πολιτικές της" και να περιληφθούν σε σε αυτά περιλαμβάνονται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, καθώς και οι πράξεις της ΕΤΕπ που δεν εμπίπτουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ