Βρετανία: Επί τάπητος η μελλοντική σχέση με ΕΕ

Τις επιδιώξεις της Βρετανίας αναφορικά με τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ θα συζητήσει το μικρό εντεκαμελές Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί με χαρτοφυλάκια που επηρεάζονται από το Brexit.


Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι η βρετανική πλευρά θα προκρίνει μία συμφωνία κατά την οποία το Λονδίνο θα αποκλίνει από μία σειρά κανονισμών της ΕΕ αμέσως μετά από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Οι κανονισμοί αυτοί θα αφορούν τις αγροτικές επιδοτήσεις, που σήμερα καθορίζονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την εμπορική πολιτική.
 
Η συμφωνία που θα επιδιώξει η Βρετανία θα ορίζει επίσης ότι θα διατηρεί το δικαίωμα κανονιστικής απόκλισης από άλλους τομείς πολιτικής σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
Οι όροι αυτοί θα συζητηθούν μεν σήμερα, αλλά η οριστική έγκρισή τους ως επίσημη βρετανική θέση αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, παρά τις πιέσεις από την Κομισιόν που έχει προειδοποιήσει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
 
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται, πάντως, ότι αυτή είναι η αρχική θέση της βρετανικής πλευράς και ότι οι τελικοί όροι της συμφωνίας θα καθοριστούν μέσα από τις συζητήσεις με την ΕΕ.
 
Την Τετάρτη το μικρό υπουργικό συμβούλιο του Brexit συζήτησε τη θέση του Λονδίνου στα θέματα της μελλοντικής μεταναστευτικής πολιτικής και των μελλοντικών συνόρων στην Ιρλανδία.
 
Ο σύμβουλος της Πρωθυπουργού Μέι για θέματα Brexit, Όλι Ρόμπινς φέρεται να παρουσίασε στους υπουργούς δύο πιθανές εκδοχές για το μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα της χώρας. Οι υπουργοί εκδήλωσαν την προτίμησή τους για την πρόταση που δεν προβλέπει προνομιακή μεταχείριση των μεταναστών από την ΕΕ έναντι μεταναστών από τρίτες χώρες, με το σκεπτικό ότι αυτές οι τρίτες χώρες θα έθεταν ως προϋπόθεση για μία νέα διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία την ίδια προνομιακή μεταχείριση για τους πολίτες τους.
 
Σε ό,τι αφορά τα σύνορα στην Ιρλανδία, οι Βρετανοί υπουργοί δεν κατέληξαν σε οριστική θέση, συμφωνώντας ότι χρειάζεται περισσότερη σκέψη επί του περίπλοκου αυτού ζητήματος.
 
Σημειώνεται ότι ο Όλι Ρόμπινς θα μεταβεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης επί της μελλοντικής σχέσης.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές