Επιστρέφουν στην Τουρκία οι τουρίστες

Από τα Χριστούγεννα οι γερμανικοί τουρ οπερέιτορ καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση των κρατήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι με προορισμό δημοφιλείς προορισμούς στην Τουρκία. Ο Ντενίζ Ουγκούρ από τον τουριστικό όμιλο Bentour με έδρα την Ελβετία κάνει μάλιστα λόγο για αύξηση 200%: «Αυτό παρατηρείται κυρίως από τα Χριστούγεννα […]. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η κρίση πέρασε».

Η κρίση που βίωσε τα τελευταία χρόνια ο τουρκικός τουρισμός έπληξε και τα τουριστικά γραφεία. Το 2016, την πλέον «μαύρη χρονιά» για τον τουρκικό τουρισμό, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, προσέφεραν τουριστικά πακέτα στην Αττάλεια για μια εβδομάδα all-inclusive έναντι 350 ευρώ.

Κρατικές ενισχύσεις
«Αυτές οι τιμές δεν μπορούν φυσικά να καλύψουν όλα αυτά που προσφέρουμε εμείς ως πάροχοι. Η αγορά μιας πτήσης για εμάς κοστίζει τουλάχιστον 200 με 250. Σε αυτά προστίθενται άλλα 300 έως 500 ευρώ που πληρώνουμε την εβδομάδα για ένα καλό ξενοδοχείο. Επιπλέον έξοδα μεταφοράς κτλ. Οι τιμές λοιπόν δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα και ευτυχώς απομακρυνόμαστε από αυτά τα επίπεδα».

Ευλόγως τίθεται βέβαια το ερώτημα πώς μπορούσαν παρά ταύτα να προσφέρουν τόσο φθηνά πακέτα διακοπών εν μέσω της κρίσης; Η απάντηση είναι απλή, σύμφωνα με τον Αλατίν Έζγυρεκ από την ημικρατική Υπηρεσία Ανάπτυξης WDMA: «Η (τουρκική) κυβέρνηση μπορεί να μην ενίσχυσε άμεσα τους ξενοδόχους, το έκανε όμως με τις αεροπορικές και τα ταξιδιωτικά γραφεία».

Χάρη στη συνδρομή του τουρκικού κράτους κανένα από τα 2.500 ξενοδοχεία της Αττάλειας δεν χρειάστηκε να βάλει λουκέτο. Τα δυο τελευταία χρόνια χρειάστηκε να γίνουν βέβαια χιλιάδες απολύσεις. Φέτος όμως άρχισαν και πάλι οι μαζικές προσλήψεις.

Υψηλές προσδοκίες
«Εξαιτίας των προκρατήσεων οι προσδοκίες για το 2018 είναι πολύ υψηλές. Ο κυβερνήτης μας προέβλεψε επισήμως ότι η Αττάλεια αναμένει φέτος 14 εκατομμύρια τουρίστες. Πέρσι ήταν 10 εκατομμύρια. Φέτος θα έχουμε περισσότερους ακόμη και από το 2014 όταν είχαμε 13 εκατομμύρια και όταν όλοι μιλούσαν για τα χρυσά χρόνια του τουρισμού στην Αττάλεια», λέει ο Αλατίν Έζγυρεκ.

Το γεγονός ότι επιστρέφουν στην Τουρκία και γερμανοί τουρίστες οφείλεται και στο ότι οι υπόλοιποι δημοφιλείς προορισμοί έχουν γίνει πανάκριβοι. Πέρσι μια οικογένεια πλήρωνε κατά μέσο όρο 5.000 ευρώ για 9 μέρες στην Ισπανία ενώ στην Τουρκία μόλις 3.000. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και το θέμα της ασφάλειας. Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έμεινε αλώβητη από επιθέσεις. Στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Γερμανία συμβάλει βέβαια και η σταδιακή εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Βερολίνου-Άγκυρας.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs