Τα μεγάλα θέματα που θα συζητηθούν στο Νταβός

Με πολλούς τρόπους, η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της επόμενης εβδομάδας στην ελβετική αλπική πόλη του Νταβός δεν διαφέρει από τις προηγούμενες: μια σχεδόν εβδομαδιαία ευκαιρία για τους πλούσιους και ισχυρούς του κόσμου, να ανακατευτούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν μεγάλες ιδέες. Και πάλι, θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο tweeter-chief, εν προκειμένω, για να μην αναφέρουμε τη μεγαλύτερη κινεζική ομάδα μέχρι σήμερα και την πρώτη γυναικεία πλάκα συν-καρέκλες.
 
Ακολουθούν μερικά θέματα, με τα οποία η συνάντηση του Νταβός το 2018 θα εντάξει στις συζητήσεις της νέα πεδία προβληματισμού.
 
Οι επιπτώσεις της προεδρίας Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος εξέπληξε τον κόσμο όταν ανακοίνωσε στις 9 Ιανουαρίου ότι ο Donald Trump θα παρευρεθεί στο Νταβός, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί λάθος, καθώς μιλάμε για μια ετήσια συνάντηση της ίδιας ελίτ, εναντίον της οποίας στρέφεται τόσο έντονα η Ουάσιγκτον. Αν και ο Trump δεν θα είναι ο πρώτος θητεύων πρόεδρος των ΗΠΑ που θα παρευρεθεί στο WEF - ο Μπιλ Κλίντον πήγε -για παράδειγμα- το 2000 - η παρουσία του θα κυριαρχεί πιθανότατα στη διαδικασία και θα περιορίσει μερικές θέσεις, ειδικά μεταξύ των συμμετεχόντων των οποίων οι χώρες έχουν στοχοποιηθεί από τα tweets του Trump.
 

 
Ισορροπία δυνάμεων
Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει τουλάχιστον 111 πολιτικούς, επικεφαλής επιχειρήσεων και άλλους εκπροσώπους φέτος. Η περυσινή αποστολή αριθμούσε 84 άτομα και η αντίστοιχη πριν από μια δεκαετία, περίπου 30. Παρά το ότι παραμένει πολύ μικρότερη από λχ την αμερικανική αποστολή των 800 ατόμων, το κινεζικό κύμα, όπως και με την Ινδία και τη Ρωσία, παίρνει μια σχετική απόσταση από τα δυτικά κράτη που παραδοσιακά κυριαρχούν στο Νταβός υπέρ ενός ταχύτερα αναπτυσσόμενου και ισχυρότερου αναπτυσσόμενου κόσμου.
 
 
Χάσμα μεταξύ των φύλων
Καθώς το κίνημα #MeToo σαρώνει το Χόλιγουντ, τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης και το Κογκρέσο, τα ζητήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και των ανισορροπιών μεταξύ των δύο φύλων θα συζητηθούν στα πάνελς και τους διαδρόμους του Νταβός. Αυτά τα θέματα μπορεί επίσης να έχουν προβληματίσει τους διοργανωτές καθώς προχώρησαν στην πρόσληψη συμπροέδρων για το θέμα, δεδομένου ότι το 2018 είναι η πρώτη φορά που όλοι τους, είναι γυναίκες.
 
 
Ανησυχίες για το 2018
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρήθηκαν ως ο πιθανότερος παγκόσμιος κίνδυνος στην ετήσια έρευνα του WEF, ακολουθούμενη από φυσικές καταστροφές, και οι οποίες θεωρήθηκαν επίσης οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αντί για όπλα μαζικής καταστροφής. Μετά τις προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα, φαίνεται ότι οι τεχνολογικοί κίνδυνοι διατηρούν την ανησυχία σε επιχειρηματίες και παγκόσμιους ηγέτες, και συγκεκριμένα πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο καθώς και απάτη ή κλοπή δεδομένων.
 

 
Χαρούμενα γενέθλια
Ο Klaus Schwab, οικονομολόγος που ίδρυσε το WEF το 1971, φέτος θα γιορτάσει τα 80α γενέθλιά του. Πάνω από πέντε δεκαετίες, ο Schwab μετασχημάτισε το Φόρουμ από μια αρχική συνάντηση μόλις 450 ατόμων, η οποία αποφέρει κέρδος 25.000 ελβετικών φράγκων.
 

 
 
Τα λεφτά μιλάνε
Ενώ ο Schwab και οι διοργανωτές του WEF φιλοξένησαν μια σταθερή ομάδα προέδρων, πρωθυπουργών και μοναρχών όλα αυτά τα χρόνια, το Νταβός είναι επίσης γεμάτο με μερικές δεκάδες από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μια ματιά στο αρχικό πρόγραμμα αποκαλύπτει τουλάχιστον τέσσερα ονόματα που αναφέρονται στον Δείκτη του Bloomberg Billionaire, συμπεριλαμβανομένου του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, καθώς και πάνω από δύο δεκάδες στελέχη σε εταιρείες που τα αξιόγραφά τους διαπραγματεύονται δημόσια. Πληρώθηκαν συλλογικά πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια αποζημίωση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες για τα δύο τελευταία οικονομικά έτη.
 


ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ