Apple: Πληρώνει $38 δισ. σε φόρους

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 38 δισ. δολάρια από κέρδη που προέρχονται από τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό, ενώ σχεδιάζει να ανοίξει δεύτερο campus στις ΗΠΑ, κάτι που αποτελεί μέρος του πενταετούς επενδυτικούς της πλάνου, προϋπολογίσου 30 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επενδύσεις που σχεδιάζει θα δημιουργήσουν 20.000 θέσεις εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες αλλά και εκείνες που θα προκύψουν από τις νέες επενδύσεις, για τις οποίες η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο.

Τα 38 δισ. δολάρια αποτελούν «το μεγαλύτερο ποσό που πληρώνει εταιρεία από δραστηριότητες στο εξωτερικό», αναφέρει η Apple. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία στις ΗΠΑ, εταιρείες όπως η Apple δεν μπορούν πλέον να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους για κέρδη από διεθνείς δραστηριότητες τους εκτός ΗΠΑ. Πρέπει να πληρώσουν είτε φέρνουν είτε όχι τα χρήματα πίσω.

Η ρύθμιση αφορά υπεράκτια κέρδη των εταιρειών για τα προηγούμενα χρόνια και αφορά δισ. δολάρια.

Επίσης η Apple σύμφωνα με το νέο καθεστώς θα δώσει μπόνους απόδοσης μετοχής 2.500 δολαρίων σε εργαζόμενους της παγκοσμίως κάτω από ένα senior επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Apple απασχολεί περίπου 123.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους οι 84.000 είναι στις ΗΠΑ.

Περίπου το ένα τρίτο των νέων επενδύσεων θα προσανατολιστεί στα data center για να φιλοξενηθούν οι υπηρεσίες για τα iCloud, App Store και Apple Music. Η επιχείρηση διαθέτει 252, 3 δισ. δολάρια σε μετρητά στο εξωτερικό και παλαιότερα είχε «στην άκρη» περίπου 36,3 δισ. για προκαταβολές φόρων στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι οι πληρωμές δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις ταμειακές της ροές αυτό το τρίμηνο.

Η Apple δεν ανέφερε το ακριβές ποσό των κεφαλαίων που θα «επαναπατρίσει» αλλά σημείωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται όπως είναι οι Finisar Corp (FNSR.O) και Corning Inc (GLW.N) για να δώσουν ώθηση στην καινοτομία.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs