Σε μουσείο μετατρέπεται το γιοτ του Τίτο

Το γιοτ Galeb του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Τίτο φιλοξένησε μερικές από τις πλέον εμβληματικές μορφές του 20ου αιώνα, πολιτικούς, αστέρες του Χόλιγουντ, καλλιτέχνες αλλά υπήρξε και χώρος σπουδαίων γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων.

Αφέθηκε στο πέρασμα του χρόνου και εγκαταλείφθηκε αλλά πρόκειται να ανακτήσει την αίγλη του καθώς θα λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Το Galeb που βρίσκεται στην πόλη Rijeka της Κροατίας, οι αρχές της οποίας το αγόρασαν πριν από μια δεκαετία, θα μετατραπεί σε μουσείο ενόψει και ανάληψης της σκυτάλης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2020.

"Ένα πλοίο με τέτοια ιστορία μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό αξιοθέατο", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βόγκο Ομπέρσεν. Στην Κροατία πάντως ο Τίτο είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενος από ό, τι σε άλλες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες.

Η απόφαση για μετατροπή του γιοτ σε μουσείο προκάλεσε την αντίδραση του ηγέτη των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών.

Το Galeb, που χτίστηκε το 1938 στη Γένοβα της Ιταλίας, για να μεταφέρει τις μπανάνες από την Αφρική, ονομάστηκε "Ramb III", αναπτύχθηκε από τους Ιταλούς στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τορπιλίστηκε από τους Βρετανούς το 1941.

Επισκευάστηκε αλλά αργότερα κατασχέθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις και μετατράπηκε σε ορυχείο. Βυθίστηκε από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων. Έχει μήκος 117 μέτρα και έγινε το επίσημο γιοτ του Τίτο μετά τον πόλεμο.

Το Πλοίο της Ειρήνης, όπως επίσης ονομαζόταν, έγινε γνωστό παγκοσμίως το 1953 όταν στάθμευσε στον Τάμεση στο Λονδίνο για να συναντήσει ο Τίτο τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη ενός κομμουνιστικού αρχηγού κράτους στη Βρετανία.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους