Στα κατεχόμενα η έδρα τουρκικής «πυραμίδας» αξίας $100 εκατ.

Εκμεταλλευόμενος το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα με στόχο να αποφύγει την καταβολή φορολογίας ο 26χρόνος Τούρκος Μεχμέτ Αϊντίν ίδρυσε την Fame Game με έδρα τα κατεχόμενα. Η Fame Game αποτελεί την μητρική εταιρεία της Farm Bank γνωστής στην Τουρκιά ως Ciftlik Bank αξίας $100 εκατ. η οποία δεν αποτελεί άλλο από ένα online παιχνίδι, στα πρότυπα του γνωστού FarmVille, που επιτρέπει στους παίκτες να αγοράζουν εικονικά ζώα και να παράγουν και να πωλούν εικονικές καλλιέργειες.
Ωστόσο η διαφορά με το δημοφιλές FarmVille είναι ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να επενδύσουν πραγματικά χρήματα με στόχο όπως ο Αϊντίν ισχυρίζεται να ανοίξει το μεγαλύτερο γαλακτοκομείο της Ευρώπης από τα έσοδα που θα λάβει.

Οι τουρκικές υπηρεσίες ωστόσο κάνουν λόγο για φαινόμενο πυραμίδας και απαγόρευσαν τις διαφημίσεις για τρεις μήνες για το εν λόγω παιχνίδι ώστε να αποφευχθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών.

Ο Αϊντίν, ο οποίος έμαθε να προγραμματίζει τα βιντεοπαιχνίδια παρακολουθώντας σεμινάρια στο YouTube, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την απήχηση που θα είχε η Ciftlik Bank μετά το λανσάρισμα της τον Αύγουστο του 2016. Οι παίκτες άρχισαν να ανοίγουν δωρεάν online λογαριασμούς. Στη συνέχεια αγόραζαν εικονικά ζώα - πρόβατα, αγελάδες, μέλισσες, κοτόπουλα - και αγόραζαν τρόφιμα για να τα ταΐσουν έως ότου ξεκινήσει η παραγωγή γάλακτος, μέλι ή αυγά. Πωλούσαν καλλιέργειες για κέρδη που μπορούν να εξαργυρωθούν για τουρκικές λίρες ή να επανεπενδυθούν για να επεκτείνουν τις εικονικές τους εκμεταλλεύσεις.

Οι επενδυτές έχουν διαθέσει μέχρι στιγμής πάνω από 400 εκατομμύρια λίρες (106 εκατομμύρια δολάρια) και ο Αϊντίν λέει ότι υπάρχουν 350.000 εγχώριοι και 150.000 ξένοι παίκτες της Ciftlik Bank.

 

Δειτε Επισης

Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ