Γαλλία: Ανάβει μηχανές για μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις

Επί ποδός θα βρίσκονται οι γαλλικές κρατικές εταιρείες το 2018 καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμαννουέλ Μακρόν έχει καταστήσει σαφές πως προτίθεται να επιταχύνει την διαδικασία πώληση συμμετοχών του γαλλικού κράτους σε εταιρείες σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα του πλάνα για κρατικές δαπάνες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το γαλλικό κράτος έχει συμμετοχή σε 81 γαλλικές εταιρείες, συνολικού ύψους €100 δισ., από αμυντικές εταιρείες όπως η Safran έως αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Renault και ο πυρηνικός όμιλος EDF.

Κατά το 2018 αναμένεται να πωληθούν τα μερίδια που διαθέτει στην Engie, εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η Française des Jeux, κρατική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών. Αναλυτές επίσης εκτιμούν ότι θα προταθεί και η πώληση της συμμετοχής στον Όμιλο Orange, τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Ωστόσο, η Aéroports de Paris (ADP), η οποία εκμεταλλεύεται αεροδρόμια του Παρισιού Charles de Gaulle και Orly, βρίσκεται έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το κράτος έχει ορίσει την Bank of America Merrill Lynch να διερευνήσει επιλογές για την πώληση της ADP. Το γαλλικό κράτος κατέχει το 50,6% της ADP, με κεφαλαιακή αξία ύψους €15,6 δισ. Ο επόμενος μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Vinci, κατασκευαστική εταιρεία όπου η κρατική συμμετοχή ανέρχεται στο 8%.

Η κρατική υπηρεσία που διαχειρίζεται τις συμμετοχές της Γαλλίας, Agence des participations de l'État, δήλωσε ότι «δεν έχει ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση για πιθανές αλλαγές στο κεφάλαιο της ADP». Όμως οι παρατηρητές της αγοράς είναι πεπεισμένοι ότι οι τραπεζίτες και οι αναλυτές αναμένουν τουλάχιστον μια μερική πώληση που θα συμβεί κάποια στιγμή, καθώς ο Μακρόν επιθυμεί τη σύσταση ταμείου καινοτομίας ύψους €10 δισ. Νωρίτερα φέτος, το κράτος πώλησε το μερίδιο 4% της Engie για € 1,5δις, μειώνοντας τη συμμετοχή του στο 25,5% και ένα μερίδιο 5% στην Renault για € 1,2δις, μειώνοντας τη συμμετοχή του στο 15,1%.

ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές