Η Gazprom σχεδιάζει ευρωπαϊκή επέκταση

Η Gazprom PJSC, ο εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας διοχετεύει όλο και περισσότερα χρήματα στον αγώνα του για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς, καθώς οι ΗΠΑ απειλούν το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό της έργο στους αγωγούς με ενδεχόμενες κυρώσεις και θέλουν να παραδώσουν περισσότερα καύσιμα στην περιοχή με δεξαμενόπλοια.

Η Gazprom PJSC σκοπεύει να δαπανήσει 802 δισεκατομμύρια ρούβλια (13,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δρομολόγια προς την Ευρώπη και την Κίνα το 2018, σχεδόν 41% περισσότερα από φέτος, σύμφωνα με σχέδιο προϋπολογισμού που προετοιμάστηκε για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη, και το οποίο είδαν συνεργάτες του Bloomberg News. Το μεγαλύτερο έργο είναι η σύνδεση Nord Stream 2 με τη Γερμανία, η οποία είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει να δανείζεται από τις τράπεζες το επόμενο έτος, πριν διαχωριστεί στα εξ ων συνετέθη τον Αύγουστο, από το φόβο για ενδεχόμενες κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.

Η απειλή των αμερικανικών μέτρων κατά της Nord Stream 2 προκάλεσε οργή και δυσφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να ανταποδώσει την πιθανή βλάβη κάποια από τις εταιρείες της ή τα σχέδιά της, ενώ η Ρωσία είπε ότι οι ΗΠΑ εφαρμόζουν κυρώσεις για να δημιουργήσουνχώρο για δικές τους εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Πολωνία και η Ουκρανία, που αποτελούν βασικές διαδρομές μεταφοράς για το ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν ασκήσει πίεση εναντίον του σχεδίου ύψους 9,5 δις ευρώ (11,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

"Πριν λάβουμε όλες τις εγκρίσεις για τη δημιουργία του Nord Stream 2, είναι περίπλοκο να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση έργων", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Gazprom, Sergei Kupriyanov χωρίς να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε στοιχεία ή να αναφερθεί στον κίνδυνο από τις κυρώσεις. "Πραγματικά, αυτό μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης".
 
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν