Το SRB απέχει πολύ από το να είναι ολοκληρωμένο

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης (SRB), το οποίο δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την εκκαθάριση τραπεζών στην ΕΕ, εξακολουθεί να είναι μην είναι επαρκώς ολοκληρωμένο, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ανεπάρκειες στα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την επίλυση τραπεζών που εκπόνησε το SRB, το οποία υποχρεώθηκε να αναλάβει σημαντικές ευθύνες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ανεπάρκειες κατά την προετοιμασία για το πλήρες φάσμα των ρυθμίσεων επίλυσης που ενδεχομένως απαιτούνται. Παρόλο που το SRB εργάστηκε πολύ και σκληρά για να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον οι προκαταρκτικές εκδόσεις των "σχεδίων εξυγίανσης" τους υπάρχουν για τις περισσότερες τράπεζες, εκείνες που υιοθετήθηκαν μέχρι τώρα δεν πληρούν τα καθορισμένα πρότυπα, λένε οι ελεγκτές.

"Η οργάνωση του SRB από την αρχή ήταν μια πολύ σημαντική πρόκληση", δήλωσε ο Kevin Cardiff, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι υπεύθυνος για την έκθεση. "Παρά το γεγονός ότι οι αδυναμίες του πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο εκκίνησης, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος".

Οι ελεγκτές διατυπώνουν ορισμένες συστάσεις σχετικά με τους κανόνες και την καθοδήγηση των σχεδίων εξυγίανσης, καθώς και για την προετοιμασία τους. Αφορούν επίσης θέματα προσωπικού και νομοθετικού πλαισίου του SRB.

Το SRB πρέπει πρώτα να καθορίσει πότε πρέπει να καταρτιστεί το πρώτο σχέδιο ανάλυσης σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύει για κάθε τράπεζα, όπως λένε οι ελεγκτές. Θα πρέπει να τους δώσει προτεραιότητα όσον αφορά τον κίνδυνο αποτυχίας. Κάθε σχέδιο πρέπει να εξετάζει την δυνατότητα επίλυσης της εμπλεκόμενης τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ουσιαστικών εμποδίων και της σκοπιμότητας και της αξιοπιστίας των επιλεγμένων στρατηγικών.

Για να διασφαλιστεί ότι ο τραπεζικός τομέας διαθέτει επαρκή ικανότητα απορρόφησης ζημιών, ο SRB πρέπει επίσης να οριστικοποιήσει ένα σύστημα κανόνων και καθοδήγησης για τον προγραμματισμό της επίλυσης, συμπεριλαμβανομένης πολιτικής για τον καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις. Τα σημειώματα καθοδήγησης και ένα εγχειρίδιο σχεδιασμού του ψηφίσματος πρέπει να αναπτυχθούν ή να ενημερωθούν, κατά περίπτωση, λένε οι ελεγκτές.

Αναφέρουν επιπλέον ότι το SRB πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές  για στρατολόγηση και να αξιοποιήσει κατάλληλα το ανθρώπινο δυναμικό του, ιδιαίτερα για πιο εξειδικευμένες και ανώτερες θέσεις. Επιπλέον αναφέρουν ότι  κατανομή των επιχειρησιακών καθηκόντων μεταξύ των εθνικών αρχών και του SRB, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των αρμοδιοτήτων, εξακολουθεί να είναι ασαφής και οι εσωτερικές ομάδες επίλυσης διαφορών δεν έχουν επαρκή προσόντα. Το SRB πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα, λένε οι ελεγκτές.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν