Σε ισχύ από 1η Γενάρη ο νέος κανονισμός omnibus

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 ο νέος κανονισμός "omnibus" για τις αγροτικές ενισχύσεις, μετά από απόφαση του Συμβουλίου των Κρατών Μελών της ΕΕ.  Ο νέος κανονισμός προβλέπει απλοποίηση σε μια σειρά από πληρωμές, όμως για τις μόνιμες καλλιέργειες.

Ορισμένα στοιχεία οικολογικού σχεδιασμού θα γίνουν επίσης απλούστερα. Επιπλέον, η διάκριση μεταξύ ενεργών και μη ενεργών γεωργών θα καταστεί προαιρετική, επιτρέποντας έτσι στα κράτη μέλη, όπου θα είχε ως αποτέλεσμα υπερβολικό διοικητικό φόρτο για τη διακοπή της.

Επιπλέον σε ό,τι αφορά την αγροτική ανάπτυξη, τα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου θα γίνουν πιο ελκυστικά καθώς ορισμένα κατώτατα όρια μειώνονται, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά στήριξης. Επίσης, η χρήση των χρηματοπιστωτικών μέσων θα απλουστευθεί.

Σε σχέση με την κοινή οργάνωση των αγορών, ορισμένες εξουσίες των οργανώσεων παραγωγών, όπως ο προγραμματισμός της παραγωγής, η βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής, η διάθεση στην αγορά και η διαπραγμάτευση συμβάσεων προμήθειας γεωργικών προϊόντων για λογαριασμό των μελών, θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς με σκοπό τη βελτίωση της θέσης αγρότες στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Αυτά τα προνόμια υπάρχουν ήδη σε τομείς όπως το ελαιόλαδο, το βόειο κρέας και οι αροτραίες καλλιέργειες. Η δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων κατανομής της αξίας στις συμβάσεις θα επεκταθεί σε άλλους τομείς εκτός από τη ζάχαρη και θα είναι προαιρετικός.

"Υποσχεθήκαμε να καταλήξουμε σε μια γρήγορη συμφωνία σχετικά με νέους κανόνες που θα διευκολύνουν τη ζωή των Ευρωπαίων αγροτών. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι τηρήσαμε αυτή την υπόσχεση και ότι οι γεωργικές διατάξεις του πανομοιότυπου κανονισμού θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018", δήλωσε ο Τάρμο Ταμμ, Υπουργός αγροτικών υποθέσεων της Εσθονίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ
Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερό στο 5,25% το βασικό επιτόκιο