Μοσκοβισί: Καταπολέμηση πρακτικών σε χώρες της ΕΕ για φοροδιαφυγή

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση μια χώρας της ΕΕ με έναν συστηματικό φορολογικό παράδεισο, υπάρχουν όμως, είπε, πρακτικές στις χώρες μέλη που θα πρέπει να καταπολεμηθούν, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος Επίτροπος μιλούσε στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, η οποία συζητά σήμερα την έκθεση των Ευρωβουλευτών/εισηγητών Petr Ježek και Jeppe Kofod σχετικά με την έρευνα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

«Σε ό,τι αφορά την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή δεν έχουμε τελειώσει ακόμη, δεν έχει όρια η φαντασία των απατεώνων, άλλα σκάνδαλα ενδεχομένως θα έρθουν στην επιφάνεια, αυτό αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και θα χρειαστεί μια άλλη αποφασιστική απάντηση από τα θεσμικά μας όργανα» είπε.

Σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια λήφθηκαν μέτρα, είπε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από το ΕΚ προκειμένου να υποβληθούν πολλές προτάσεις.

«Έχουμε επιβάλει μια αλλαγή σε αυτούς τους παραδείσους αυτά τα χρόνια. Περάσαμε από την κουλτούρα του μυστικού, του εμπιστευτικού, στη διαφάνεια.  Εχουμε προχωρήσει πραγματικά, χάρη στη δική σας υποστήριξη και συνεργασία. Αύριο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας και ενδεχομένως να εμβαθύνουμε και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για τη μορφή που θα προσλάβουν αυτές οι εργασίες για να δώσουμε μια συνέχεια στις προτάσεις σας που αντικατοπτρίζουν τον ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσουμε στο θέμα της φοροδιαφυγής.

Ανέφερε ότι είναι σημαντική η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για να εμποδίσουμε τις πολυεθνικές που δεν τηρούν τους κανόνες και για να ενισχυθεί περαιτέρω το σύστημα της ΕΕ, όπως με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Όπως ανέφερε, αυτό άρχισε να ισχύει για ορισμένες εισοδηματικές κατηγορίες από το 2015, η πρώτη αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών έγινε στο τέλος Σεπτεμβρίου και το 2018 θα γίνουν οι πρώτες ανταλλαγές πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των πολυεθνικών.
 
«Θα πρέπει να υπάρξει μια περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών, υπάρχει μια πρόταση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών διοικήσεων έτσι ώστε να έχουν μια καλύτερη συνεργασία σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ» είπε. 
Σημειώνοντας ότι «ξέρω βεβαίως ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την κυριαρχία των φορολογικών αρχών και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές αντιρρήσεις, θα πρέπει όμως να προωθήσουμε μια κουλτούρα της συνεργασίας».
 
Αναφερόμενος στην Εκθεση είπε ότι εκεί διαπιστώνεται πως υπάρχει έλλειψη διαφάνειας, άρα, πρόσθεσε, θα πρέπει να ρίξουμε φως «σε αυτές τις ρυθμίσεις μεταξύ φίλων που αφορούν όχι βέβαια όλες τις πολυεθνικές, ούτε όλα τα δικηγορικά γραφεία, ούτε όλες τις τράπεζες. Το λέω αυτό για  να αποφύγουμε να στιγματίσουμε ολόκληρα επαγγέλματα αλλά πρέπει να δούμε ποιοι σέβονται τους κανόνες και τις αρχές και ποιοι δεν το κάνουν».
«Το να αρνηθεί σήμερα κανείς τη διαφάνεια είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Αυτά είναι παλιά αντανακλαστικά προστατευτισμού» τόνισε. 
Πρότεινε στις χώρες μέλη να ακολουθήσουν ένα χρονοδιάγραμμα.
«Σε τρεις μήνες θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση συγκεκριμένων χωρών να επανεξετάσουμε τις δεσμεύσεις, σε ένα χρόνο να ξαναδούμε τον κατάλογο να δούμε εάν έχουν γίνει σεβαστές οι δεσμεύσεις και να προσθέσουμε τα ονόματα των κρατών που δεν σεβάστηκαν τις υποσχέσεις τους».
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι  δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση μια χώρας της ΕΕ με έναν συστηματικό φορολογικό παράδεισο, υπάρχουν όμως, είπε, πρακτικές στις χώρες μέλη που θα πρέπει να καταπολεμηθούν.
«Το γεγονός ότι δεν είναι  φορολογικοί παράδεισοι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε να διαιωνίζονται αυτές οι πρακτικές, όταν υπάρχουν απάτες που αφορούν το ΦΠΑ οπουδήποτε, πχ τις Κάτω Χώρες, τη Μάλτα, θα πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα» υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, ο Επίτροπος είπε στους Ευρωβουλευτές ότι για να υπάρξει πρόοδος, «θα πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού να περάσουμε σε ειδική πλειοψηφία όχι σε ομοφωνία».
 
Οι Ευρωβουλευτές συζητούν τα συμπεράσματα της Επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου των Panama Papers, προτού ψηφίσουν επί των συστάσεων της την Τετάρτη.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των υπηρεσιών της ΕΕ, των κρατών μελών και των αρμόδιων αρχών όσον αφορά διαφορετικές νομοθετικές πράξεις σχετικά με τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί συστημικό πρόβλημα.

Η καλύτερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών, η προστασία αυτών που αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα και η υιοθέτηση ενός σαφούς ορισμού για τους φορολογικούς παραδείσους περιλαμβάνονται στις προτάσεις του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ.

Η διάρκεια της θητείας της επιτροπής ήταν δεκαοκτώ μήνες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού