Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απαγορεύει το κεμπάπ

Σε νέα διάψευση της υποτιθέμενης απαγόρευση του γύρου / κεμπάπ στην ΕΕ προέβη την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγες μέρες μετά τη διάψευση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΕΚ Marjory van Den Broeke εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία αναφέρει αυτολεξεί “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απαγορεύει το κεμπάπ”.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι “ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την πρόταση να επιτραπούν τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων στο κρέας κέμπαπ, καθώς μερικές μελέτες αναφέρουν ότι αυτά τα πρόσθετα μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακή νόσο”.

Αναφέρει δε ότι “στην πραγματικότητα αυτά τα πρόσθετα δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να χρησιμοποιούνται σε κρέας κεμπάπ”. 

Σημειώνει ότι “πριν δώσουν το πράσινο φως για να επιτρέψουν τα φωσφορικά πρόσθετα στο κεμπάπ - κάτι που πρότεινε η Κομισιόν - τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας αποφάσισαν να περιμένουν τα αποτελέσματα μιας τρέχουσας μελέτης της ΕΕ σχετικά με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτών των προσθέτων”.

Ξεκαθαρίζει επιπλέον ότι η όποια απόφαση της επιτροπής, “θα πρέπει να εγκριθεί και από την ολομέλεια”. 

Τονίζει δε, πως ακόμα και έτσι “αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην τρέχουσα κατάσταση - δηλαδή ότι τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κεμπάπ”. 

Ο Παναγιώτης Γκόφας, Πρόεδρος της κατηγορίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ (το γνωμοδοτικό όργανο που συγκεντρώνει οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων) είπε στο ΚΥΠΕ πως στο παρελθόν  σύνδεσμος παραγωγών κρέατος της Ελλάδας είχε ζητήσει από τις σχετικές επιτροπές τη συγκεκριμένη απαγόρευση, ακριβώς λόγω του ανταγωνισμού με το κεμπάπ. Ο ίδιος, είπε στο ΚΥΠΕ ότι "το κεμπάπ είναι ένα παράγωγο κιμά, που κατασκευάζεται κυρίως στη Γερμανία και ουδεμία σχέση έχει με τον ελληνικό γύρο, ο οποίος παραδοσιακά δεν περιέχει φωσφορικά άλατα". 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, με ψήφους 24 Κρατών Μελών ενέκρινε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, την παράταση της χρήση φωσφορικών αλάτων στα κρεατοσκευάσματα, μετά από θετική εισήγηση της Κομισιόν, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνκα Παντουράρου. Η ίδια Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η θετική εισήγηση της Κομισιόν ήρθε μετά τα επιστημονικά ευρήματα ειδικής επιτροπής που έδειξαν ότι τα φωσφορικά άλατα όχι μόνο δεν αντενδείκνυνται, αλλά τουναντίον είναι απαραίτητα για το σωστό ψήσιμο του κρέατος. 

Η ψευδής είδηση περί "απαγόρευσης του γύρου από την ΕΕ" είχε κυκλοφορήσει μετά από δηλώσεις ευρωβουλευτή των Πρασίνων στη γερμανική bildt. Οι δηλώσεις ανέφεραν τη λέξη "κεμπάπ", η οποία είχε μεταφραστεί, κακώς, στα ελληνικά ως "γύρος".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ