Απελευθερώνει τις online αγορές η ΕΕ

H Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε σχέδιο που αναγκάζει τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται στο μπλοκ να διαθέτουν τα αγαθά που εμπορεύονται σε όλους τους καταναλωτές στην Ε.Ε., ανεξάρτητα από την χώρα στην οποία βρίσκονται.

Ο τερματισμός του «γεωαποκλεισμού» (geoblocking), όπου οι καταναλωτές σε μια χώρα της Ε.Ε. δεν μπορούν να αγοράσουν μια υπηρεσία ή ένα αγαθό που πωλείται μέσω διαδικτύου σε μια άλλη χώρα, αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. στο πλαίσιο των προσπαθειών δημιουργίας μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα 28 κράτη μέλη και την Κομισιόν, θα επιτρέψει στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία ισχύει και για κολοσσούς όπως η Amazon και το eBay.

Oι εταιρείες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε μια ιστοσελίδα συγκεκριμένης χώρας, χωρίς την συγκατάθεση τους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Άντρους Άνσιπ, υπεύθυνος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε πως η πρόταση θα βάλει τέλος στις αδικαιολόγητες διακρίσεις σε βάρος καταναλωτών στο διαδίκτυο.

«Με τους νέους κανονισμούς, οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να επιλέγουν από ποια ιστοσελίδα θα αγοράσουν, χωρίς να μπλοκάρονται ή να κατευθύνονται σε άλλη ιστοσελίδα. Αυτό θα είναι πραγματικότητα από τα Χριστούγεννα της επόμενης χρονιάς» ανέφερε σε ανακοίνωση ο κ. Άνσιπ.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους