ΕΕ: Τέσσερα χρόνια προθεσμία στις μεγάλες ευρωτράπεζες

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να δώσουν στις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης προθεσμία ως και τεσσάρων ετών για να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια», θέτοντας δεσμευτικές απαιτήσεις που κάποιες τράπεζες θα δυσκολευτούν να πετύχουν, σημειώνει το Reuters.

Με βάση τους νέους κανόνες, οι τράπεζες της ευρωζώνης καλούνται να εκδώσουν νέα ομόλογα που θα διαγραφούν ή θα γίνει bail in, ώστε να απορροφήσουν τις ζημίες σε περίπτωση προβλημάτων για τα ιδρύματα.

Αυτά τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» δεν είχαν προσδιοριστεί ως τώρα, δίνοντας στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, που εκτιμώνται μεταξύ 186 και 276 δισ. ευρώ -ένα δύσκολο έργο για έναν κλάδο που έχει πληγεί από μείωση εμπιστοσύνης, μετά τη δαπάνη εκατοντάδων δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις για τις διασώσεις τραπεζών κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.

Όμως οι ευρωπαϊκές νομοθετικές αρχές έχουν θεσπίσει δεσμευτικούς στόχους για 35-40 μεγάλες τράπεζες στην ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου κοντά στις σχετικές συζητήσεις, που δεν θέλησε να ονοματίσει τις εν λόγω τράπεζες.

Το Single Resolution Board, που προΐσταται των αποφάσεων για τις προβληματικές τράπεζες και την επιβολή κεφαλαιακών «μαξιλαριών», εποπτεύει 142 τράπεζες, αλλά θα επιβληθούν εν ευθέτω χρόνω δεσμευτικοί στόχοι και σε μικρότερες τράπεζες, αναφέρει η πηγή.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η Unicredit, δεσμεύονται ήδη από διεθνή νομοθεσία να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους ως το 2019.

Οι 35-40 μεγάλες τράπεζες τις οποίες αφορά η απόφαση του SRB θα έχουν ως τέσσερα χρόνια για να πετύχουν τους στόχους, αναφέρει η πηγή του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι τα περιθώρια και οι στόχοι έχουν τεθεί κατά περίπτωση.

«Κάποιες τράπεζες έχουν ήδη πετύχει τον στόχο, άλλες μπορεί να χρειαστούν μόλις δύο χρόνια, ενώ σε άλλες έχει δοθεί περιθώριο τετραετίας», αναφέρει.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί την Τετάρτη. Τραπεζική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι κάποιες τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν περίοδο μεγαλύτερη της τετραετίας για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους.

Οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν επίσης να θέσουν ποιοτικούς στόχους, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να διακρατούν χρέος μειωμένης εξασφάλισης (subordinated), τουλάχιστον στο 12% του συνόλου, το οποίο μπορεί να διαγραφεί ευκολότερα από το senior χρέος.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ