Ντράγκι: Έρχονται αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη

Ο Mario Draghi πρόβλεψε ότι οι εργαζόμενοι στην ευρωζώνη θα αρχίσουν σύντομα να πετυχαίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις αμοιβών, ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πίεση να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος επί σειρά ετών αγωνίζεται για την καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού, επανέλαβε την Παρασκευή ότι ένα «βασικό ζήτημα» που κρατά τις τιμές κάτω είναι ότι οι μισθοί δεν αυξάνονται. Αλλά μετά την άντληση με τα νομισματικά κίνητρα που βοήθησε να μειωθεί η ανεργία και να προωθηθεί η κατανάλωση, βλέπει τώρα μια μείζονα αλλαγή.

«Με τις καλώς προσγειωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι συνέπειες του παλαιότερου χαμηλού πληθωρισμού στον σχηματισμό μισθών δεν θα πρέπει να είναι διαρκείς», δήλωσε ο Draghi ενώπιον ενός κοινού τραπεζιτών και διαμορφωτών πολιτικής στη Φρανκφούρτη. "Καθώς η αγορά εργασίας σφίγγει και η αβεβαιότητα μειώνεται, η σχέση μεταξύ χαλάρωσης και αύξησης των μισθών θα πρέπει να αρχίσει να επανεξετάζεται. Αλλά πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί».

Οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι κερδίζουν μεγαλύτερες αμοιβές, θα είναι κρίσιμος παράγοντας για να πιέσει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο της ΕΚΤ και να του επιτρέψει να αποκλιμακώσει τα έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων και των αρνητικών επιτοκίων, τα οποία έχουν ακολουθηθεί εδώ και χρόνια. Οι αρμόδιοι έχουν ήδη αποφασίσει να πάρουν πίσω ένα μέρος της στήριξης από τον Ιανουάριο και ο κ. Draghi σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή «βελτιώνεται σαφώς», αλλά επίσης προειδοποίησε ότι η πρόοδος στις τιμές καταναλωτή παραμένει "ατελής και μερική".
 
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού