BASF-Bayer: Mega-deal 6 δισ. ευρώ στην αγορά αγροτικών προϊόντων

Με μια κίνηση – ματ, η BASF επιχειρεί δυναμική είσοδο στην αγορά των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, μετά τη συμφωνία εξαγοράς τμήματος του τομέα παραγωγής αγροτικών προϊόντων της επίσης γερμανικής Bayer. Το τίμημα ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι θα δώσει στον κολοσσό χημικών την ευκαιρία να μπει στην αγορά των γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

Από την πλευρά της, η Bayer πουλά περιουσιακά στοιχεία ώστε να ανοίξει τον δρόμο για τη δύσκολη απόκτηση της Monanto έναντι 66 δισ. δολ. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού, για την κολοσσιαία συγχώνευση Bayer - Monsanto, αναφέροντας ότι η ολοκλήρωσή της συνεπάγεται τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο των σπόρων και των παρασιτοκτόνων, με ορατό τον κίνδυνο αύξησης των τιμών και μείωση της παρεχόμενης ποιότητας.

Σε ό,τι αφορά το deal BASF-Bayer που θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στον κόσμο, σηματοδοτεί μια στροφή 180 μοιρών, καθώς, μέχρι τώρα, παρακολουθούσε από το περιθώριο συμφωνίες του κλάδου που συνολικά φθάνουν τα 160 δισ. δολ. και έχουν δημιουργήσει αγροτοχημικούς κολοσσούς, όπως η DowDupont. Νωρίτερα, η μετοχή της BASF υποχώρησε κατά 1% στα 88,44 ευρώ νωρίτερα, ενώ της Bayer ενισχύθηκε κατά 1,7% στα 118,5 ευρώ, καθώς η συμφωνία μπορεί να σημαίνει ότι η Bayer θα είναι σε θέση να μειώσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση της Monsanto σε κάτω από 10 δισ. δολ.

Οι δραστηριότητες της Bayer τις οποίες θα αποκτήσει η BASF είχαν πωλήσεις 1,3 δισ. ευρώ το 2016 και EBITDA 385 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του deal αναμένεται εντός του α' τριμήνου του 2018.
 
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ