Αποχωρούν οι εταιρίες από την Καταλονία

Άρχισε η έξοδος των επιχειρήσεων από τη Καταλονία εν όψει της αβεβαιότητας που προκάλεσε το πρόσφατο «δημοψήφισμα» και εν όψει της πιθανότητας ότι την επόμενη Τρίτη ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Carles Puigdemont θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.
 
Ο φόβος της νομικής αβεβαιότητας που θα προκαλέσει αυτή η ενέργεια κάνει ορισμένες επιχειρήσεις να εξετάζουν την μεταφορά της εδρας τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας. Και αυτό που είναι σημαντικό είναι οτι οι αγορές φαίνεται να επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν την Καταλωνία.
 
Η επιχείρηση βιοτεχνολογίας Oryzon ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι μεταφέρει την έδρα της από την Βαρκελώνη στη Μαδρίτη. Αυτό οδήγησε σε μία αύξηση της τιμής της μετοχής της τις επόμενες δύο ημέρες κατά 14%.
 
Αυτή η εξέλιξη επηρέασε και άλλες επιχειρήσεις να πάρουν ανάλογες αποφάσεις. Αναμφίβολα οι μεγαλύτερες επιπτώσεις έγιναν αισθητές στον χρηματοοικονομικό τομέα. Ετσι εχθές η τράπεζα Sabadell ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της από την Βαρκελώνη στο Αλικάντε ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και η αναχώρηση της τράπεζας Caixabank με μετακίνηση της έδρας της στη Βαλένθια. 
 
Διαβάστε ακόμα: Καμπανάκι οίκων αξιολόγησης για καταλανική ανεξαρτησία
 
Oμως οι επιπτώσεις δεν εμφανίζονται μόνο στον χρηματοοικονομικό τομέα. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Eurona ανακοίνωσε ότι μεταφέρεται στην Μαδρίτη -γεγονός πού οδήγησε σε άνοδο της τιμής της μετοχής της κατά 7%.
 
Επισης η εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών Proclinic Expert ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το νοσοκομείο της στην Σαραγόσα όπου ήδη έχει ένα σημαντικό λογισμικό κέντρο.
 
Επίσης η ασφαλιστική εταιρεία Catalana Occidente –που απασχολεί 7000 άτομα- στην προσπάθεια της να καθησυχάσει τους πελάτες της εξέδωσε εχτές μια ανακοίνωση ότι δεν αποκλείει την μεταφορά της και ότι λαμβάνει «όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι η δραστηριότητα της μπορεί να αναπτυχθεί ομαλά στα πλαίσια νομικής και οικονομικής ασφάλειας».
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές