Σχέδια Σόιμπλε για μετεξέλιξη του ESM σε …ΔΝΤ

Τη μετεξέλιξη του ESM σε έναν πανίσχυρο θεσμό της Ευρωζώνης –ανάλογο του ΔΝΤ- επιδιώκει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Σπίγκελ.

Το περιοδικό υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή του δισέλιδο non paper του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο εκφράζονται τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως απάντηση στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Τα σχέδια του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων και τα εξής στοιχεία: o ESM πρέπει να αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες, ώστε να επιτηρεί στο μέλλον τις διαδικασίες χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης.

Στις διαδικασίες αυτές θα περιλαμβάνεται και η υποχρέωση ενός μηχανισμού διάσωσης ενός υπό χρεοκοπία κράτους, με ίδια κεφάλαια του ESM, αλλά και δίκαια αναλογία με κεφάλαια ιδιωτών.

Ο ESM θα χρειασθεί για να στηρίξει τις διευρυμένες αρμοδιότητες του περισσότερα κεφάλαια, που όμως την στιγμή αυτή δεν υπάρχουν.

Ο ESM θα πρέπει –σύμφωνα με το non paper του Υπουργείου Οικονομικών- στο μέλλον να αναλάβει την επιτήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αποσπώντας τις αρμοδιότητες αυτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών λέει όχι στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης, καθώς πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα φέρει αστάθεια στις οικονομίες των χωρών του κοινού νομίσματος.

Να σημειωθεί πως χθές ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως το Βερολίνο θα φέρει στο Eurogroup της Δευτέρας προτάσεις για την αναμόρφωση του ESM, χωρίς ωστόσο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι τώρα δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική του Υπουργείου σε περίπτωση σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι.

Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι και το τελευταίο στο οποίο τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και προορίζεται για νέος Πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες