Καμπανάκι οίκων αξιολόγησης για καταλανική ανεξαρτησία

Καμπανάκι κινδύνου για την ισπανική οικονομία  κρούουν οίκοι αξιολόγησης, εν μέσω της έντασης που επικρατεί στη χώρα εξ αιτίας της απαίτησης των Καταλανών για ανεξαρτησία. Fitch και Moody’s προειδοποιούν για ευρύτατες αρνητικής επιπτώσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Fitch: ευρύτατες πιστωτικές επιπτώσεις

Οι τρέχουσας αξιολογήσεις των ισπανικών τραπεζών βασίζονται στην υπόθεση ότι η Καταλονία παραμένει μέρος της Ισπανίας και ότι η πολιτική αβεβαιότητα δεν υπονομεύει σημαντικά τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνει σε έκθεση της η Fitch.

O οίκος αξιολόγησης τονίζει ωστόσο πως μια επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης μπορεί να δημιουργήσει ρίσκα για τις τράπεζες.

Όπως σημειώνει η Fitch, οι πέντε μεγάλες τράπεζες της Ισπανίας έχουν σημαντική παρουσία στην Καταλονία, αλλά σε διαφορετικό βαθμό. H ΒΒVA έχει το μεγαλύτερο μερίδιο καταθέσεων και ακολουθούν η CaixaBank και η Sabadell. Οι Santander και Bankia έχουν πιο περιορισμένη παρουσία.
Συνολικά, η ρευστότητα των ισπανικών τραπεζών είναι άνετη και αυτό προσφέρει ένα μαξιλάρι ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο μιας φυγής καταθέσεων, αν και το ρίσκο αυτό είναι αρκετά περιορισμένο, σύμφωνα με τη Fitch.

Η CaixaBank και η Sabadell είναι πιο εκτεθειμένες στα ρίσκα από τις άλλες ισπανικές τράπεζες, καθώς έχουν καταλανικές ρίζες, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. Προσθέτει ωστόσο, πως οι κινήσεις για μεταφορά της νομικής έδρας εκτός Καταλονίας θα μειώσουν τον κίνδυνο φυγής καταθέσεων.
Προειδοποιεί όμως πω αν οι κοινωνικές συγκρούσεις ενταθούν, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνους εκροής καταθέσεων στις CaixaBank και Sabadell και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες τράπεζες.


Moody’s: Η κλιμάκωση της έντασης αυξάνει τα τραπεζικά ρίσκα

Μια ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα είχε ευρύτατα αρνητικές επιπτώσεις για διάφορες κατηγορίες εκδοτών χρέους στην Ισπανία και στην περιοχή, προειδοποιεί σε έκθεση της η Moody’s.
Aν και η βασική θέση της Moody’s είναι πως η Καταλονία θα παραμένει μέρος της Ισπανίας και δεν θα γίνει ανεξάρτητο κράτος, τονίζει πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί μακροπρόθεσμα.

«Παρά τις αυξημένες εντάξεις ανάμεσα στην καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση και τις κεντρικές ισπανικές αρχές, το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Καταλονία θα μείνει μέρος της Ισπανίας» ανέφερε ο Colin Ellis, γενικός διευθυντής της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης. «Ωστόσο, αν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η Καταλονία γινόταν ανεξάρτητα, αυτό θα είχε ευρύτατες αρνητικές επιπτώσεις σε μια μεγάλη κατηγορία εκδοτών χρέους» σημείωσε.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Moody’s, η Ισπανία θα διατηρούσε μια αξιολόγηση πάνω από την επενδυτική βαθμίδα μετά από μια απόσχιση της Καταλονίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως μια ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα δημιουργούσε τον κίνδυνο για πολιτικές αναταραχές και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας ή ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ