Νέο σύστημα επίλυσης διαφορών διπλής φορολόγησης

Η σύστημα επίλυσης διαφορών διπλής φορολογίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης συνεδρίασης των 28 υπουργών οικονομικών της ΕΕ, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Η Σύνοδος του Ecofin, η τρίτη επί εσθονικής Προεδρίας αναμένεται να εγκρίνει το νέο σύστημα επίλυσης διαφορών διπλής φορολογίας που έχει προετοιμάσει η ομάδα εργασίας (EFC - Economic and Financial Committee) σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Οι  υπουργοί αρχικά θα παρακολουθήσουν παρουσίαση της Κομισιόν (από τον Αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Μοσκοβισί) σχετικά με την προτεινόμενη στρατηγική για τη διπλή φορολογία, με την οποία επιδιώκεται το κλείσιμο των κενών της νομοθεσίας που ευθύνονται για την ευρεία έλλειψη φορολογίας των ψηφιακών επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσης πρόταση σχετικά με τους νέους κανόνες για την μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, η οποία αποσκοπεί στο να γίνει το σύστημα αυτό απλούστερο, πιο ανθεκτικό στην απάτη και πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Το σημερινό απαρχαιωμένο σύστημα παρουσιάζει άλλωστε κενά ύψους 220 δις ευρώ (μόνο για το 2015) - κάτι που σημαίνει σημαντικές απώλειες για τους προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών.

Επιπλέον το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει συμπεράσματα σχετικά με τις χρηματοδοτικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2017 στη Βόννη (Γερμανία).

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης την προετοιμασία των συνόδων της G20 και του ΔΝΤ το φθινόπωρο, καθώς και τα διδάγματα που αποκομίστηκαν από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017 για την παρακολούθηση των πολιτικών.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν