Στο μικροσκόπιο της Kομισιόν η συγχώνευση Luxottica με Εssilor

Διεξοδική έρευνα για να αξιολογήσει την προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Essilor και της Luxottica βάσει του κανονισμού της ΕΕ για τις συγκεντρώσεις, ξεκινά η Κομισιόν, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η συγκέντρωση αυτή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό για τους οφθαλμικούς φακούς και θα διερευνήσει περαιτέρω τις επιπτώσεις στα γυαλιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Κομισιόν, η προτεινόμενη συγχώνευση θα συνδύαζε δύο ηγέτες στη βιομηχανία οπτικών. Η Essilor είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής οφθαλμικών φακών τόσο σε όλο τον κόσμο όσο και στην Ευρώπη. Η Luxottica είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής γυαλιών οράσεως, τόσο σε όλο τον κόσμο όσο και στην Ευρώπη, και έχει γνωστά εμπορικά σήματα στο χαρτοφυλάκιό της, όπως τα Ray-Ban και Oakley. Και οι δύο εταιρείες πωλούν τα προϊόντα τους σε οπτικούς, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούν τελικά γυαλιά και γυαλιά ηλίου στους καταναλωτές.
 
Η αρχική έρευνα αγοράς της Κομισιόν έθεσε διάφορα ζητήματα που αφορούν ιδίως τον συνδυασμό της ισχυρής θέσης της Essilor στην αγορά των φακών και της ισχυρής θέσης της Luxottica στην αγορά των γυαλιών. Σε αυτό το στάδιο, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ανησυχεί ότι μετά τη συναλλαγή η συγχωνευθείσα εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ισχυρά σήματα της Luxottica για να πείσει τους οπτικούς να αγοράσουν φακούς Essilor και να αποκλείσει άλλους προμηθευτές φακών από τις αγορές μέσω πρακτικών όπως ομαδοποίηση ή δέσμευση. Η Κομισιόν θα διερευνήσει εάν μια τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, όπως ο περιορισμός των επιλογών αγοράς ή η αύξηση των τιμών.

Επιπλέον, η Κομισιόν θα αξιολογήσει περαιτέρω εάν η συγχωνευθείσα εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη της Essilor στους οφθαλμικούς φακούς για να αποκλείσει τους ανταγωνιστές προμηθευτές γυαλιών από τις αγορές, αν η συγχώνευση θα εξαλείψει σημαντικό αναδυόμενο ανταγωνισμό από την Luxottica σε φακούς και από την Essilor στα γυαλιά. Η Κομισιόν έχει πλέον 90 εργάσιμες ημέρες, έως τις 12 Φεβρουαρίου 2018, για να λάβει μια απόφαση.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η Essilor, με έδρα τη Γαλλία, κατασκευάζει και πωλεί κυρίως οφθαλμολογικούς φακούς και τις εμπορεύεται σε οπτικούς παγκοσμίως. Τα κορυφαία εμπορικά σήματα της είναι τα Varilux, Crizal, Transitions, Eyezen και Xperio. Η Essilor επίσης πωλεί οπτικά μηχανήματα, οπτικά όργανα και γυαλιά, και εκμεταλλεύεται επιχειρήσεις λιανικής πώλησης οπτικών, κυρίως εκτός Ευρώπης. Η Luxottica, με έδρα την Ιταλία, σχεδιάζει, κατασκευάζει και διανέμει συνταγογραφούμενα πλαίσια και γυαλιά ηλίου. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ιδιόκτητα σήματα όπως οι Ray-Ban, Oakley και Persol, καθώς και περισσότερα από 15 σήματα με άδεια χρήσης όπως οι Armani, Chanel, Dolce & Gabbana, Prada και Versace. Η Luxottica εκμεταλλεύεται επίσης επιχειρήσεις λιανικής πώλησης οπτικών ειδών, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ιταλία μέσω του οίκου Salmoiraghi & Viganò, στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του David Clulow και παγκοσμίως μέσω της Sunglass Hut.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη