Υποβάθμιση Ηνωμένου Βασιλείου από Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody`s Investors Service υποβάθμισε την Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά μια βαθμίδα, σε Aa2 (από Aa1).

 Ο οίκος ταυτόχρονα μετέβαλε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Βρετανίας σε σταθερή (από αρνητική). Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, ο οίκος επικαλείται ως δύο από τους πιο σημαντικούς λόγους για την ενέργεια αυτή την επιδείνωση των βρετανικών δημοσιονομικών και τις συνέπειες που αναμένει να έχει το Brexit.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας επέκρινε το βράδυ της Παρασκευής την απόφαση του οίκου αξιολόγησης , υπογραμμίζοντας ότι βασίστηκε σε μια ήδη "ξεπερασμένη" από τα πράγματα αποτίμηση των σχεδίων του Λονδίνου για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διαβάστε ακόμα: Βρετανία: Η υποβάθμιση βασίζεται σε ξεπερασμένη αποτίμηση του Brexit

"Οι εκτιμήσεις οι οποίες γίνονται σχετικά με το Brexit σε αυτό το έγγραφο είναι ξεπερασμένες", δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του οίκου στο οποίο παρουσιάζεται το σκεπτικό της απόφασής του.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε ομιλία της από τη Φλωρεντία αναφέρθηκε στην επιθυμία της για μια μεταβατική περίοδο διάρκειας περίπου δύο ετών αφού το ΗΒ εγκαταλείψει την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019.

"Η Πρωθυπουργός μόλις περιέγραψε ένα φιλόδοξο όραμα για τη μελλοντική σχέση του ΗΒ με την ΕΕ, καθιστώντας σαφές ότι και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν από μια νέα και μοναδική σχέση", ανέφερε η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

"Καταφέραμε ουσιαστική πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος ενώ ταυτόχρονα βρήκαμε επιπλέον κεφάλαια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική πρόνοια. Δεν εφησυχάζουμε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αλλά είμαστε αισιόδοξοι για το λαμπρό μας μέλλον", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ