Έρχεται πρόταση Κομισιόν για φορολόγηση ψηφιακών εταιρειών

"Ισοσταθμιστικό φόρο", μεταξύ άλλων, θα προτείνει η Κομισιόν, ως την άνοιξη για τη φορολογία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η Κομισιόν επιθυμεί συμφωνία με τα κράτη μέλη, με ομοφωνία (διότι αυτό προβλέπουν οι κανόνες για τις φορολογικές αποφάσεις), για την επιβολή ενός νέου φόρου ο οποίος θα στοχεύει στα κέρδη των λεγόμενων "γιγάντων του διαδικτύου". Πρόκειται για όλες τις μεγάλες, ή μεσαίες εταιρείες που διεξάγουν διαδικτυακό εμπόριο, ή παροχή υπηρεσιών και συνήθως δεν εμπίπτουν στα παραδοσιακά φορολογικά συστήματα - ή μπορούν να διαφεύγουν της πλήρους φορολόγησης λόγω έδρας εκτός ΕΕ.

Ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις περιέγραψε πριν από λίγο πως, επί της ουσίας θα προτείνει έναν "ισοσταθμιστικό φόρο" επί του τζίρου των εταιρειών αυτών, ο οποίος θα συνυπολογίζεται στη βάση του εταιρικού φόρου που πληρώνουν έτσι κι αλλιώς οι ίδιες εταιρείες. Ο Αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι η πρόταση που θα κατεβάσει η Κομισιόν θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα της έλλειψης "φυσικής έδρας", καθώς οι λεγόμενοι "γίγαντες του διαδικτύου", συνήθως δεν έχουν φορολογική έδρα στα κράτη μέλη που θα ήθελαν να τους φορολογήσουν.

Ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβκσις, ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, σε συνέχεια των συζητήσεων στο Ecofin της περασμένης Παρασκευής και ενόψει της ψηφιακής συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Ταλίν. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Ιρλανδία, που αντιτίθενται στην ιδέα (διότι βλάπτει το επιχειρηματικό τους μοντέλο), αλλά σημείωσε ότι "οι εθνικές λύσεις υπονομεύουν την κοινή αγορά".

Ο Αντιπρόεδρος εξήγησε ότι "τα κράτη αντιδρούν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και προσπαθούν να φορολογήσουν ήδη σε εθνικό επίπεδο με διαφορετικούς τρόπους τις συγκεκριμένες εταιρίες", σημειώνοντας ότι αυτό είναι προβληματικό για την κοινή αγορά.

Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι πλήρως σχηματοποιημένη. Δεν απέκλεισε δε την λύση της ενισχυμένης συνεργασίας (όπου στη βάση της Συνθήκης μετέχουν μόνο όσοι θέλουν, όπως σήμερα με τον φόρο FTT,  financial transactions tax), αλλά παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών. Η άποψη της Κομισιόν είναι πως στο τέλος του δρόμου, ο νέος φόρος θα ενταχθεί στην βάση εταιρικής φορολόγησης CCCTB.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού