Στη Βουλή των Κοινοτήτων για έγκριση το ν/σ Μέι για το Brexit

Προς ψήφιση από τους Βρετανούς βουλευτές τίθεται το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μέι για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.


 
Το γνωστό και ως Ανακλητικό Νομοσχέδιο καταργεί το νόμο περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 με τον οποίο είχε ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ το Ηνωμένο Βασίλειο. Προβλέπει επίσης την αντιγραφή του συνόλου των ευρωπαϊκών νόμων στο βρετανικό δίκαιο, ώστε στη συνέχεια χωρίς πίεση χρόνου το κοινοβούλιο να μπορεί να διατηρήσει, να τροποποιήσει ή να καταργήσει τους νόμους αυτούς.
 
Η πρόβλεψη όμως ότι κάποιοι νόμοι θα μπορούν να τροποποιούνται από την κυβέρνηση δίχως την υποχρέωση έγκρισης από το κοινοβούλιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
 
Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «αρπαγή εξουσίας».
 
Ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα καλέσει όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ώστε το περιεχόμενό του και οι όποιες προτάσεις τροπολογιών υποβληθούν να μπορέσουν να εξεταστούν πιο αναλυτικά σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, που είναι το επόμενο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
 
Μιλώντας τη νύχτα της Κυριακής o κ. Ντέιβις προειδοποίησε ότι «μία ψήφος εναντίον αυτού του νομοσχεδίου είναι ψήφος υπέρ μίας χαοτικής εξόδου από την ΕΕ». Συμπλήρωσε ότι «ο βρετανικός λαός δεν ψήφισε για να επικρατήσει σύγχυση» και ούτε το κοινοβούλιο θα έπρεπε να ψηφίσει κατά τέτοιο τρόπο.
 
«Η παροχή βεβαιότητας και σταθερότητας καθώς οδεύουμε προς την αποχώρησή μας είναι βασική προτεραιότητα. Οι επιχειρήσεις και τα άτομα χρειάζονται διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξουν απροσδόκητες αλλαγές στους νόμους μας μετά από την ημέρα εξόδου και αυτό ακριβώς παρέχει το Ανακλητικό Νομοσχέδιο», είπε ο Βρετανός υπουργός .
 
Της ψήφισης του νομοσχεδίου έχουν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα δύο ημέρες συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν διαθέτει αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων και βασίζεται στη στήριξη των δέκα Βορειοϊρλανδών βουλευτών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος. Ως εκ τούτου, η στήριξη από όλους τους βουλευτές του κόμματός της θεωρείται κρίσιμη.
 
Η αίσθηση που επικρατεί πάντως είναι ότι δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση διάθεση ανταρσίας από βουλευτές των Συντηρητικών.
 
Στα επόμενα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, ωστόσο, οι δυσκολίες για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερες, καθώς πιστεύεται ότι θα υποβληθούν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες προτάσεις τροπολογιών με στόχο ένα ηπιότερο Brexit. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ
Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη
JPMorgan Chase: Αυξημένα κέρδη, προειδοποιεί για επίμονο πληθωρισμό