Σύσταση Κομισιόν στη Volkswagen για το dieselgate

Η Κομισιόν κάλεσε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και επίσημα τη Volkswagen να επισκευάσει όλα τα οχήματα που έχει πουλήσει και εμπλέκονται στο σκάνδαλο των παραποιημένων αποτελεσμάτων εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, γνωστού και ως «ντίζελγκέιτ».

Η Κομισιόν ζητά από την αυτοκινητοβιομηχανία να προσυπογράψει προς αυτόν το σκοπό συγκεκριμένο πλάνο με ορόσημα και κανόνες. Ζητά επίσης από την εταιρεία να ανακοινώσει ότι το αποδέχεται μέσα στον επόμενο μήνα. Η επισκευή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο του 2017 και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η δωρεάν, όπως είναι απαραίτητο, επισκευή θα πρέπει να παραταθεί. 

Η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι ο πωλητής ευθύνεται για κάθε ελάττωμα που υπάρχει κατά το χρόνο παράδοσης των αγαθών και συνεπώς ζητά από τη Volkswagen να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο ώστε να διευκολυνθεί το έργο των αντιπροσώπων αυτοκινήτων που θα πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες.

Συγκεκριμένα το σχέδιο της Κομισιόν για το τι πρέπει να κάνει η VW περιλαμβάνει τα εξής: Η Volkswagen θα πρέπει να ενημερώσει ατομικά τους καταναλωτές σχετικά με την επισκευή το συντομότερο δυνατόν και να παράσχει στους καταναλωτές επαρκείς πληροφορίες ούτως ώστε να μπορέσουν να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση.

Σύμφωνα με την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, στις πληροφορίες αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:
-  οι ακριβείς και σαφείς λόγοι για τους οποίους το αυτοκίνητο πρέπει να επισκευαστεί·
-  τι περιλαμβάνει η επισκευή·
- τι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι για να επισκευαστεί το αυτοκίνητό τους·
-  τι ενδέχεται να συμβεί ή θα συμβεί εάν δεν πάνε το αυτοκίνητό τους για επισκευή·
- σε ποια κράτη μέλη τα μη επισκευασμένα αυτοκίνητα θα σταματήσουν να είναι τεχνικώς ικανά προς κυκλοφορία και πότε θα συμβεί αυτό.

Όσον αφορά τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει τα οχήματά τους εκτός αντιπροσωπείας Volkswagen ή τα συντηρούν εκτός αντιπροσωπείας (π.χ. μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αυτοκίνητα που αγοράστηκαν απευθείας από εισαγωγείς), η Volkswagen θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν οι εν λόγω ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Οι Αρχές προστασίας των καταναλωτών χαιρέτισαν το μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοίνωσε ο όμιλος Volkswagen, με το οποίο χορηγείται στους καταναλωτές εγγύηση για την επισκευή. Σήμερα οι Αρχές για την προστασία των καταναλωτών ζήτησαν από τη Volkswagen να ενημερώσει ενεργά όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το μέτρο αυτό, να μην περιορίσει την εγγύηση σε ορισμένα μόνο μέρη του αυτοκινήτου, ούτε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να παράσχει νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι η συνολική επίδοση των αυτοκινήτων δεν θα μεταβάλλεται ύστερα από την επισκευή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους