Mόνο ο χρυσός επιβιώνει από την κρίση με Β. Κορέα

Οι επιφυλακτικές χρηματοοικονομικές αγορές διανύουν ακόμα μία αδύναμη εβδομάδα, αφότου η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε πως δοκίμασε με επιτυχία μία πυρηνική βόμβα και λέγεται πως ετοιμάζεται για πιθανή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας.

Οι φόβοι για νέες εντάσεις μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ηνωμένων Πολιτειών στρέφουν τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και προς περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή, όπως ο χρυσός και το ιαπωνικό γεν.

«Οι χρηματοοικονομικές αγορές επέστρεψαν τη Δευτέρα σε mood αποφυγής ρίσκων», επιβεβαίωσε σε έκθεσή του ο Craig Erlam, ανώτατος αναλυτής αγορών στην Oanda.

«Συχνά αυτές οι αντανακλαστικές αντιδράσεις σε τέτοιου είδους προκλήσεις δεν κρατάνε πολύ καιρό, αλλά με αυτές τις δοκιμές να πραγματοποιούνται πιο συχνά και με τις ΗΠΑ να απαντούν με απειλές για επίθεση, αυτές οι περίοδοι risk-off μπορεί να κρατήσουν λίγο περισσότερο», πρόσθεσε ο αναλυτής, διευκρινίζοντας: «Ο χρυσός έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από αυτό τον έντονο γεωπολιτικό κίνδυνο τους τελευταίους έναν ή δύο μήνες».

Γεν
Το γεν κατέγραψε τη Δευτέρα μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις στις αγορές νομισμάτων, καθώς ενισχύθηκε σχεδόν σε υψηλά εβδομάδας έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 109,52 γεν, από 110,27 γεν αργά την Παρασκευή. Αυτό υπαινίσσεται άνοδο περίπου 0,7% για το ιαπωνικό νόμισμα, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα μέσα Αυγούστου.
Άλλο ένα νόμισμα-ασφαλές καταφύγιο, το ελβετικό φράγκο, επίσης εμφάνισε εισροές. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,0455 δολάριο, από 1,0365 την Παρασκευή.

Χρυσός
Οι τιμές του χρυσού έχουν ωφεληθεί το τελευταίο διάστημα από τις ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα και έχουν ενισχυθεί τις έξι από τις επτά τελευταίες διαπραγματεύσεις. Τη Δευτέρα, τα futures του κίτρινου μετάλλου άγγιξαν το ημερήσιο υψηλό των 1.345,50 δολαρίων η ουγγιά, νούμερο που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2016 -σχεδόν πριν από ένα χρόνο.

Δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας
Οι μετοχές σε όλη την Ασία έκλεισαν κατά το μεγαλύτερο μέρος με αρνητικό πρόσημο, με τον σύνθετο δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας να βυθίζεται σε μία από τις μεγαλύτερες βουτιές του. Ο δείκτης αναφοράς έκλεισε 1,2% χαμηλότερα, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Futures του Dow Jones
Τα futures του Dow Jones Industrial Average υπέστησαν πλήγμα, ενώ για λίγο διαπραγματεύονταν πάνω από 100 μονάδες χαμηλότερα. Στην πορεία ανέκτησαν κάποιο έδαφος και βρέθηκαν 54 μονάδες χαμηλότερα, το οποίο μεταφράζεται σε πτώση 0,3% ή στις 21.926 μονάδες.

Ευρωπαϊκές μετοχές
Οι ευρωαγορές επίσης κλυδωνίστηκαν από την αβεβαιότητα, με τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 να καταγράφει πτώση σχεδόν 0,5%.
Κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος τη Δευτέρα, ο δείκτης έδωσε τέλος σε ένα ανοδικό σερί τριών ημερών την περασμένη εβδομάδα -μια άνοδο που πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο ήπιο τόνο κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν