Βίκτορ Ράσνικοφ: Θέτοντας την κοινότητα στο επίκεντρο

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον οι παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα, τη φήμη και την αξιοπιστία ενός οργανισμού ξεπερνούν πλέον τον παραδοσιακό συνδυασμό τιμής και αξίας του διαθέσιμου προϊόντος/υπηρεσίας. Σήμερα, αναδεικνύονται νέα πρότυπα επιχειρηματικής πρακτικής, που διέπονται από τις αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας, προάγοντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων. 

Τα τελευταία χρόνια οι κυπριακές εταιρείες, κυρίως οι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, δείχνουν να επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην έμπρακτη έκφραση της ευθύνης στο “επιχειρείν”, αφού όλο και περισσότερες επιλέγουν να εντάσσουν στον προϋπολογισμό τους κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες δράσεις. Πρόσφατα, οι κυπριακές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο εξειδικευμένου συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρακτικές εφαρμογές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης διεθνών προδιαγραφών. Συγκεκριμένα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του χάλυβα, η ρωσική Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), βρέθηκε στην Κύπρο προκειμένου να μοιραστεί την τεχνογνωσία και την εμπειρία της με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά.  

Εφαρμόζοντας ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η ΜΜΚ με πρωτοβουλία του Προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου, του επιφανούς επιχειρηματία Βίκτορ Ράσνικοφ, υλοποιεί ετησίως δράσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ που κυρίως σκοπεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Μαγκνιτογκόρσκ, της πόλης όπου βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής της εταιρείας. 

Σφυρηλατώντας τους κοινωνικούς δεσμούς  
Σημαντικός φορέας της κοινωνικής συνεισφοράς της ΜΜΚ είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Metallurg, που ιδρύθηκε το 1993. Η ΜΜΚ, εκτός  από τις δράσεις που προωθεί σε εταιρικό επίπεδο, αποτελεί και τον κυριότερο χρηματοδότη του Ιδρύματος, με συνεισφορά πέραν του 90% στον προϋπολογισμό του. Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι ο Βίκτορ Ράσνικοφ, ο οποίος από τότε που ανήλθε στην ηγεσία της εταιρείας, το 1997, έχει υλοποιήσει σειρά δράσεων, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία. Μέσω των προγραμμάτων του Ιδρύματος, παρέχεται βοήθεια ζωτικής σημασίας σε παιδιά και ηλικιωμένους της περιοχής, όπως ο «Βετεράνος», ο «21ος αιώνας – για τα παιδιά των Νότιων Ουραλίων» κ.λπ. 

Πρόσφατα, τρία εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τη φροντίδα περισσότερων από 30,000 συνταξιούχων, ανθρώπων με αναπηρίες και ατόμων με χαμηλά εισοδήματα που εργάζονταν σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς και στις δημόσιες υπηρεσίες του Μαγκνιτογκόρσκ και άλλων γειτονικών περιοχών. 

Αντλώντας έμπνευση και ιδέες από εταιρείες όπως η ΜΜΚ, πολλές εταιρείες της κυπριακής αγοράς, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε εφαρμογή ένα στοχευμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που δεν θα περιορίζεται μόνο σε χρηματικές εισφορές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Αντίθετα, θα εντάσσουν την τοπική κοινωνία αλλά και το ίδιο το προσωπικό στη σφαίρα των δραστηριοτήτων, παρέχοντας έτσι επιπλέον κίνητρα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
 

Δειτε Επισης

Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή – Πού έφτασε και πού οφείλεται
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ