Όλα των business δύσκολα, για τις ιδιωτικές τράπεζες στη Ρωσία

Η διάσωση μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας μπορεί να σημάνει το τέλος μιας βραχύβιας προσπάθειας από φιλόδοξους ιδιωτικούς δανειστές με διπλό σκοπό: Από τη μια να ανταγωνιστούν τους κρατικούς γίγαντες που κυριαρχούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και από την άλλη να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία.

Η εξαγορά της Τράπεζας Otkritie FC από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα σηματοδοτεί την αποτυχία μιας στρατηγικής που υιοθετήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν οι πτώσεις των τιμών του πετρελαίου και οι διεθνείς κυρώσεις δημιούργησαν την ευκαιρία για μια νέα γενιά τραπεζών που δεν συνδέονται άμεσα με το Κρεμλίνο. Με πιστωτικά ιδρύματα όπως η Sberbank PSJC, η οποία κατέχει περίπου το ήμισυ της αποταμίευσης της Ρωσίας, αλλά περιορίζεται από οικονομικά εμπόδια, δημιουργήθηκε μια ομάδα ιδιωτικών τραπεζών με φθηνή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψει το κενό.

Αλλά η Otkritie -που στα πρώτα της βήματα στηρίχθηκε σε τέσσερις δισεκατομμυριούχους- κατέστρεψε τα οικονομικά της με χαλαρές δανειοληπτικές πολιτικές και ανεξέλεγκτη επέκταση: η τράπεζα αγόρασε ένα διαμαντένιο ορυχείο από τους ίδιους τους μετόχους για 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια και συγχρόνως απορρόφησε τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της Ρωσίας. Η απροσδόκητα χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση λόγω του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας και η κατάρρευση ενός άλλου ιδρύματος, προκάλεσε την πτώση της, που ξεκίνησε με απόσυρση καταθέσεων ύψους 527 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (9,1 δισεκατομμύρια δολάρια) τους δύο μήνες πριν την αναγκαστική είσοδο της κεντρικής τράπεζας στην Otkritie.

"Δεν είναι μυστικό ότι πολλές ρωσικές ιδιωτικές τράπεζες είναι ελλιπώς προετοιμασμένες για να ανταποκριθούν στα διεθνή πρότυπα λογιστικής, τον έλεγχο κινδύνων και ακόμη και την απλή επιχειρηματική στρατηγική", δήλωσε με e-mail η Αναστασία Νεσβετάιλοβα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. "Ορισμένα από τα προβλήματα της Otkritie συνδέονται με τη στρατηγική της τράπεζας να ενσωματώσει μια σειρά ανταγωνιστών, αλλά είναι απλώς μια αντανάκλαση της ευρύτερης οικονομικής κουλτούρας στη χώρα".

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές