Σε «ρήξη» ο Ρος με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ

Σύννεφα πάνω από τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον στενό του συνεργάτη και πρώην μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Γουίλμπουρ Ρος. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρος ως Υπουργός Εμπορίου έθεσε ενώπιον του Αμερικανού προέδρου κινεζική πρόταση για μείωση της παραγωγής χάλυβα η οποία και απερρίφθη από τον κ. Τραμπ δύο φορές παρά το γεγονός ότι η εν λόγω πρόταση έγινε αποδεκτή από τους κορυφαίους συμβούλους του Λευκού Οίκου. 

Η εν λόγω πρόταση προνοούσε, σύμφωνα με τoυς FT, την μείωση της παραγωγής χάλυβα κατά 150 εκατ. τόνους μέχρι το 2022 καθώς η παγκόσμια αγορά πλημμύρισε με φθηνό χάλυβα καθιστώντας την αμερικανική παραγωγή μη ανταγωνιστική. Αντί αυτού ο κ. Τραμπ πρότεινε όπως εξευρεθούν τρόποι ώστε να επιβληθούν ψηλοί δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα. 

Η πρώτη φορά που τέθηκε η πρόταση από τον κ. Ρος ενώπιον του Αμερικανού προέδρου ήταν μια εβδομάδα μετά τη σύνοδο κορυφής του G20 τον Αύγουστο στο Αμβούργο, ενώ η πρόταση επανήλθε μια εβδομάδα πριν την συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων σε έναν υψηλού επιπέδου οικονομικό διάλογο. 

Πρώην Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ρος ήταν σοκαρισμένος μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογο του κατά την οποίαν ο κ. Τραμπ κατέστησε σαφές πως η εν λόγω πρόταση δεν μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Μετά κι από αυτή την αρνητική εξέλιξη, τίθεται εν αμφιβόλω ο ρόλος του κ. Ρος και της ομάδας του οι οποίοι ηγήθηκαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα. 

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν