ΗΠΑ: 40 μήνες φυλάκιση για μηχανικό της VW

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών καταδίκασε την Παρασκευή τον μηχανικό James Liang σε φυλάκιση διάρκειας 40 μηνών, για το ρόλο του στην πολυετή σκευωρία της Volkswagen,η οποία πωλούσε αυτοκίνητα ντίζελ που παρήγαγαν περισσότερους ρύπους απ’ ότι επιτρέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δικαστής Sean Cox διέταξε τον Liang να πληρώσει και πρόστιμο 200.000 δολαρίων, δηλαδή 10 φορές υψηλότερο απ’ ότι επεδίωκε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Ο Cox υπογράμμισε πως ελπίζει η ποινή φυλάκισης και το πρόστιμο να αποτρέψουν άλλους μηχανικούς και στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών, από παρόμοιες σκευωρίες εξαπάτησης ρυθμιστικών αρχών και καταναλωτών.

Ο δικαστής πρόσθεσε πως ο Liang αποτέλεσε μέρος μακροχρόνιας συνωμοσίας που διέπραξε «συγκλονιστική απάτη κατά του Αμερικανού καταναλωτή». «Αυτό είναι σοβαρό και ανησυχητικό έγκλημα ενάντια στο οικονομικό μας σύστημα», επεσήμανε.

Ο Liang είχε δηλώσει ένοχος νωρίτερα φέτος στις κατηγορίες για παραπλάνηση των ρυθμιστικών αρχών και είχε συνεργαστεί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους των δυνάμεων επιβολής του νόμου που ερευνούσαν την υπόθεση της Volkswagen.

Πάντως, ο Cox προσέφερε στον Liang τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση ενάντια στην ετυμηγορία.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αρνήθηκε να σχολιάσει την καταδίκη του μηχανικού της. «Η Volkswagen συνεχίζει να συνεργάζεται με τις έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης επάνω στις ενέργειες μεμονωμένων ατόμων. Δεν θα άρμοζε να συζητήσει υποθέσεις που αφορούν στο προσωπικό», υποστήριξε σε ανακοίνωσή της.

Παρότι ο δικηγόρος του Liang, Daniel Nixon, ενθάρρυνε την Παρασκευή τον Cox να εξετάσει μια ήπια ποινή, υποστηρίζοντας ότι ο Liang δεν ήταν ο «εγκέφαλος» της απάτης και «ενεργούσε τυφλά βάσει μιας εσφαλμένης αφοσίωσης στον εργοδότη του», ο Mark Chutkow, ομοσπονδιακός εισαγγελέας, απάντησε πως ο πρώην μηχανικός αποτελεί «καθοριστική φιγούρα» στη σχεδίαση των συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να φαίνεται ότι τα ντίζελ της εταιρίας συμμορφώνονται με αμερικανικά πρότυπα για τους ρύπους.

Μια ποινή φυλάκισης «θα έστελνε ένα ισχυρό, αποτρεπτικό μήνυμα στην υπόλοιπη βιομηχανία», τόνισε ο εισαγγελέας.

Ο Liang εξακολουθεί να εργάζεται στη Volkswagen, αλλά δεν έχει πλέον το ρόλο του μηχανικού, επισημαίνει το πρακτορείο.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές