«Capital controls» για τράπεζες σε κίνδυνο θέλει ο SSM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερες εξουσίες στο προσωρινό πάγωμα πληρωμών από τις τράπεζες που οδεύουν προς πτώχευση, ώστε να μπορούμε να διακόψουμε μια πιθανώς μοιραία εκροή ρευστότητας, υπογράμμισε σήμερα η επικεφαλής της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί. 

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, δοκιμάστηκε τους τελευταίους μήνες από τράπεζες, μεταξύ των οποίων η ισπανική Banco Popular, οι οποίες κατέρρευσαν όταν η ρευστότητα «στέγνωσε» μέσα σε λίγες μέρες. 

"Κατά τη γνώμη μου... απαιτείται η υιοθέτηση επαρκούς εξουσίας moratorium για τις εποπτικές αρχές, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν με την πρέπουσα ευελιξία, σε περιπτώσεις όπου η κατάσταση μιας τράπεζας επιδεινώνεται τάχιστα", ανέφερε η κ. Νουί σε επιστολή της προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

"Δεδομένης της πιθανώς ταχείας εξέλιξης σε μια κρίση ρευστότητας, είναι απαραίτητο ένα εργαλείο moratorium για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για να διασφαλιστεί μια αξιόπιστη λύση", ανέφερε η κ. Νουί, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει σύντομα αιτιολογημένη γνώμη για το ζήτημα αυτό. 

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Γερμανία επιτρέπουν ένα τέτοιο «πάγωμα», αλλά όχι και η Ισπανία, και η ΕΚΤ θέλει ενιαίους κανόνες σε ολόκληρη την ευρωζώνη. 

Οι εποπτικές αρχές ανησυχούν επίσης ότι όταν μια τράπεζα είναι κοντά στην κατάρρευση αλλά δεν θεωρείται ακόμη νομικά "πτωχευμένη ή κοντά σε πτώχευση", δεν έχουν εργαλεία να παρέμβουν και να αποτρέψουν το "σπιράλ του θανάτου". 

Ενα εργαλείο moratorium θα μπορούσε να διατηρήσει κάποια ρευστότητα, επιτρέποντας στις αρχές να καθοδηγήσουν την τράπεζα, είτε σε τακτική εκκαθάριση είτε σε διάσωση.

Η Κομισιόν πρότεινε πέρυσι να δοθεί στις εποπτικές αρχές η αρμοδιότητα να περιορίζουν κάποιες αναλήψεις καταθέσεων και υποχρεώσεις πληρωμών σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ενώ η πρόταση της Κομισιόν εξαιρεί τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο του SSM έχει προειδοποιήσει ότι σημαντικό ύψος διαθεσίμων θα μπορούσε να φύγει από την τράπεζα, εάν το moratorium είναι υπερβολικά χαμηλό. Οι νομοθετικές αρχές βρίσκονται σε διαμάχη μετά την υπόθεση της Banco Popular για το αν θα πρέπει να περιληφθούν καταθέσεις και κάτω των 100.000 ευρώ στο moratorium.     

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ