Brexit: Προτάσεις Βρετανών για την προστασία δεδομένων

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιοποίησε σήμερα αμοιβαία επωφελείς προτάσεις «που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν μελλοντικά τη συνέχεια της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων μεταξύ ΗΒ και Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφαλή και κατάλληλα ρυθμισμένο τρόπο».


 
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, στα πλαίσια της δημοσιοποίησης εγγράφων σχετικά με τη μελλοντική σχέση του ΗΒ με την ΕΕ μετά την έξοδό του ΗΒ από την Ένωση, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει ένα μοντέλο ανταλλαγής και προστασίας προσωπικών δεδομένων, το οποίο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών τόσο στο ΗΒ όσο και στην ΕΕ.
 
Το έγγραφο περιγράφει πώς το ΗΒ επεξεργάζεται ένα φιλόδοξο μοντέλο για προστασία και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων με την ΕΕ, το οποίο να αντανακλά στην άνευ προηγουμένου ευθυγράμμιση του βρετανικού και του ευρωπαϊκού Δικαίου και αναγνωρίζει τα ψηλά επίπεδα προστασίας που θα εφαρμόζονται μετά την έξοδο από την ΕΕ. Το νομοσχέδιο περί Προστασίας Δεδομένων, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Βουλή το φθινόπωρο, θα εφαρμόζει τους νέους κανονισμούς προστασίας δεδομένων της ΕΕ, βοηθώντας τη Βρετανία να προετοιμαστεί για ένα ομαλό Brexit.
 
Μια ισχυρή σχέση στη διαχείριση δεδομένων θα υποστηρίξει τις κοινές φιλοδοξίες του ΗΒ και της ΕΕ για οικονομική ευημερία, συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και στη διαφύλαξη υψηλού επιπέδου προστασίας των δεδομένων.
 
Όπως σημειώνεται, η οικονομία δεδομένων της ΕΕ είχε υπολογιζόμενη αξία €272 δισεκατομμύρια το 2015, με το ΗΒ να έχει σημαντική συνεισφορά. Υπολογίζεται ότι 43% όλων των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών της ΕΕ ξεκινούν από το ΗΒ και πως 75% της διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων από τη Βρετανία γίνονται με τα κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι η αποφυγή οποιασδήποτε διατάραξης των υφιστάμενων ισορροπιών θα ωφελήσει τόσο το ΗΒ όσο και την ΕΕ.
 
Ο Υπουργός Ψηφιακής Οικονομίας του ΗΒ Ματ Χάνκοκ δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «στον σύγχρονο κόσμο, οι ροές δεδομένων συχνά αποτελούν το θεμέλιο για το εμπόριο, το επιχειρείν και όλες τις σχέσεις» και πρόσθεσε ότι το ΗΒ επιθυμεί η ασφαλής ροή δεδομένων να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια μετά την έξοδό από την ΕΕ.
 
«Το έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα περιγράφει πώς βλέπουμε το μέλλον της ψηφιακής μας σχέσης. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε ισχυρούς κανόνες προστασίας της ιδιωτικότητας σε μία σχέση που να επιτρέπει ευελιξία, για να δώσουμε σε καταναλωτές και επιχειρήσεις σιγουριά για τη χρήση των δεδομένων τους», σημείωσε.
 
Ανέφερε τέλος ότι αναμένεται από την ΕΕ να παραθέσει και τις δικές της προτάσεις στο θέμα με στόχο να προχωρήσουν οι συζητήσεις στις επόμενες διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη