Σε χαμηλά επίπεδα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη υποχώρησαν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, λόγω μιας απροσδόκητης πτώσης της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής που προστέθηκε στις προσδοκίες ότι η απόσυρση του σχεδίου της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνει σταδιακά.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας έφτασε τα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε απροσδόκητα κατά 1,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει το σχέδιο για αγορά ομολόγων νωρίτερα, ώθησε προς τα πάνω το κόστος δανεισμού της Γερμανίας.

Όμως, αφού ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε προσεχτικός ύστερα από μια πρόσφατη συνάντηση πολιτικής, η κίνηση αυτή μετριάστηκε.

Τη Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε στο 0,46%, πλησιάζοντας το χαμηλό 0,45% που σημειώθηκε την Παρασκευή, πολύ χαμηλότερα από το  υψηλό 0,59% που ήταν τον Ιούλιο.

Τα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά 10ετή κρατικά ομόλογα είχαν ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση με τις αποδόσεις τους να μειώνονταν κατά 2 μονάδες βάσης το καθένα. Στα 153 μονάδες βάσης, το σπρεντ Ιταλίας - Γερμανία ήταν κοντά στο ελάχιστο επίπεδο του έτους.

Η ΕΚΤ δήλωσε τη Δευτέρα 7 Αυγούστου ότι η εκτύπωση χρημάτων της επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα.  Η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε στοιχεία ενεργητικού του δημόσιου τομέα ύψους €11,998 δισ. σε σχέση με τα €9,686 δισ. που αγόρασε μια εβδομάδα νωρίτερα.

Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ αγόρασε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικών και γαλλικών ομολόγων, υπερβαίνοντας τον κανόνα που έθεσε ώστε να διασφαλίζει ότι τα κίνητρα που δίνει κατανέμονται ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού