Διακομματική συνεργασία για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΟΧ

Ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία ενώνουν δυνάμεις ώστε να καταφέρουν να προκαλέσουν ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί πρότασης παραμονής της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) για τουλάχιστον λίγα χρόνια μετά από το Brexit.
 
Οι βουλευτές, που υποστηρίζουν ένα «μαλακό» Brexit, διατυπώνουν ανησυχίες ότι το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την ΕΕ που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν θα επιτρέπει την παραμονή στον ΕΟΧ έστω για την όποια μεταβατική περίοδο συμφωνηθεί για μετά το 2019.
 
Η συγκεκριμένη ομάδα θεωρεί ότι έχει πιθανότητες να προκαλέσει ήττα της κυβέρνησης επί αυτού του ζητήματος δεδομένης της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ούτως ή άλλως εξασφαλίζεται μόνο με τη στήριξη του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος DUP.
 
Μιλώντας στον Guardian, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος σχολίασε ότι η παραμονή στον ΕΟΧ θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «μεγαλύτερη μάχη» της ψήφισης του κεντρικού νομοσχεδίου για το Brexit.
 
Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο παραμονής στον ΕΟΧ, λέγοντας ότι η έξοδος θα συμβεί αυτομάτως με το Brexit. Έχει απορρίψει επίσης ως μοντέλο μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ μία «έτοιμη» συμφωνία σαν αυτή που έχουν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν με τις Βρυξέλλες – χώρες που υπάγονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο χωρίς να είναι μέλη της ΕΕ.
 
Το «μοντέλο Νορβηγίας» που κερδίζει όλο και περισσότερους θιασώτες στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα, προβλέπει ότι η χώρα είναι στην ουσία μέλος της ενιαίας αγοράς με κάποιες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στην αλιεία. Οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers απορρίπτουν το μοντέλο διότι συνοδεύεται από την υποχρέωση αποδοχής της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών.
 
Τα ονόματα των πρωτοκλασάτων βουλευτών των Εργατικών που αποκαλύπτει ο Guardian ως συμμετέχοντες σε αυτή τη διακομματική πρωτοβουλία είναι του Στίβεν Κίνοκ, του Τσούκα Ουμούνα και της Χάιντι Αλεξάντερ, δηλαδή βουλευτών που δεν τοποθετούνται όσο αριστερά βρίσκεται στο πολιτικό φάσμα ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι οποίοι έχουν κατά καιρούς ακουστεί ως πιθανοί διάδοχοι του ηγέτη του κόμματος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας