PwC: Σταθερή πρόοδος στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών

Αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου για ισχυρότερη οικονομική χειραφέτηση των γυναικών συνεχίζουν να σημειώνουν οι χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σύμφωνα με νέα έκθεση της PwC. 

Το μισθολογικό χάσμα παραμένει, ωστόσο, μια σημαντική πρόκληση, καθώς η μέση εργαζόμενη γυναίκα στις χώρες του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να πληρώνεται κατά 16% λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της, παρά το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερα προσόντα. 

Η πιο πρόσφατη έκδοση του Δείκτη «Women in Work» της PwC, που καταγράφει τα επίπεδα οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ, με βάση πέντε κύριους δείκτες, διαπιστώνει ότι οι σκανδιναβικές χώρες - και ιδιαίτερα η Ισλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία - συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις του Δείκτη. Η Πολωνία διακρίνεται για την επίτευξη της μεγαλύτερης ετήσιας βελτίωσης, ανεβαίνοντας από την 12η στην 9η θέση. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση της γυναικείας ανεργίας και στην αύξηση του ποσοστού πλήρους απασχόλησης. 

Επιπλέον, η ανάλυση της PwC επισημαίνει την ύπαρξη σημαντικού μακροπρόθεσμου οικονομικού οφέλους από την αύξηση του ποσοστού γυναικείας απασχόλησης ώστε να συνάδει με αυτό της Σουηδίας. Συγκεκριμένα, τα κέρδη σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ θα ήταν δυνατό να ανέλθουν σε περίπου US$6 τρις. 

Σε ό,τι αφορά τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, χώρες όπως η Πολωνία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο θα μπορούσαν να γεφυρώσουν πλήρως το χάσμα μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι υφιστάμενες τάσεις. Ωστόσο, η πολύ βραδύτερη πρόοδος που καταγράφεται στη Γερμανία και στην Ισπανία συνεπάγεται ότι το χάσμα στις χώρες αυτές ίσως να μην γεφυρωθεί ούτε και σε δύο αιώνες. Η πρόοδος θα μπορούσε να επιταχυνθεί αν το ζήτημα αναδειχθεί σε πολιτική προτεραιότητα. Τα οφέλη από την επίτευξη ίσης αμοιβής στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη ενίσχυση των γυναικείων εισοδημάτων κατά περίπου US$2 τρις σε σημερινές αξίες.

Ο Yong Jing Teow, οικονομολόγος της PwC και εκ των συντακτών της έκθεσης, δηλώνει σχετικά: «Οι επιχειρήσεις και τα κράτη μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Έχει διαπιστωθεί ότι κίνητρα τα οποία βελτιώνουν την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές δομές φροντίδας των παιδιών αλλά και η κοινή γονική άδεια μπορούν να οδηγήσουν περισσότερες γυναίκες σε υψηλές θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν τις ευκαιρίες ευέλικτου ωραρίου που προσφέρουν, επιτρέποντας έτσι στις εργαζόμενές τους να συνδυάζουν τις οικογενειακές υποχρεώσεις με την εργασία τους».

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ