Διοικεί από τη φυλακή το αφεντικό της Samsung

Είναι μια φυλακή διαβόητη για τους ενοίκους της: καταδικασμένοι δισεκατομμυριούχοι, αλλά κι ένας κατά συρροήν δολοφόνος.

Εκεί βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό και ο κληρονόμος της Samsung, Jay Y. Lee, μετά από κατηγορίες για δωροδοκία προς τον πρόεδρο της Ν. Κορέας. Ο εγκλεισμός του, ωστόσο, δεν τον έκανε να ξεχάσει ότι είναι το «αφεντικό» της Samsung. Στο κελί του δεν έχει ούτε τηλέφωνο, ούτε υπολογιστή, μπορεί όμως να βλέπει τους δικηγόρους του όσο και όποτε θέλει. Μέσω αυτών μπορεί άνετα να επικοινωνεί με τα στελέχη του και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων.
Στη Νότια Κορέα, αναφέρει καθηγητής της εταιρικής διακυβέρνησης, είναι σύνηθες φυλακισμένοι μεγιστάνες να διοικούν πίσω από τα κάγκελα τις αυτοκρατορίες τους, καθώς συνεχίζουν να είναι οι ιδιοκτήτες τους.

Παραδείγματα αποτελούν ο πρόεδρος της Hanwha Group, Kim Seung-youn και ο πρόεδρος της SK Group, Chey Tae-won, που συνέχισαν και μέσα από τη φυλακή να διοκούν τις επιχειρήσεις τους, ακόμα και μετά την καταδίκη τους για διάφορα εγκλήματα.

Ο Jay Y. Lee κυκλοφορεί με μια μπλε φόρμα και δεν έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ. Στο κελί του έχει μεν τηλεόραση, σύμφωνα με πληροφορίες όμως, εν είναι Samsung, αλλά LG και μεταδίδει μόνον εγκεκριμένα από τη διεύθυνση της φυλακής προγράμματα.

Συγκρατούμενοί του είναι, μεταξύ άλλων ο Yoo Young-chul, καταδικασμένος που ομολόγησε κανιβαλισμό και τουλάχιστον 20 δολοφονίες. Το συγκρότημα της φυλακής έχει κι έναν θάλαμο εκτελέσεων, όπου γίνονταν απαγχονισμοί. Ο τελευταίος έγινε το 1997.

Ο Lee τρώει ό,τι ακριβώς και οι άλλοι κρατούμενοι: σούπα, άλλα τρία συνοδευτικά πιάτα και ένα κορεάτικο πιάτο, το kimchi. Ο καθένας καθαρίζει ο ίδιος τα πιάτα του μόλις τελειώσει.
Ο Lee δεν είναι ο πρώτος της οικογένειας που έχει «πάρε – δώσε» με τον νόμο: ο πατέρας του είχε αποφύγει τη

φυλάκιση αν και είχαν εκδοθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του. Είναι ο πλουσιότερος άνδρας της Νοτίου Κορέας με περιουσία 15,7 δισ. δολ. και νοσηλεύεται μετά από καρδιακή προσβολή.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν