Τα νέα δεδομένα που αλλάζουν τα πάντα στην εργασία

Η ψηφιακή επανάσταση, η οποία ξεκίνησε προ 25ετίας, μεταμορφώνει ραγδαία πλέον την ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι γεγονός ότι με την έλευση του χρόνου, οι αλλαγές στην καθημερινότητα πραγματοποιούνται πλέον με γεωμετρική ταχύτητα, αντί της γραμμικής που χαρακτήριζε το διάστημα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Όπως και στη Βιομηχανική Επανάσταση το μοντέλο της απασχόλησης μεταβλήθηκε σημαντικά, έτσι και σήμερα οι αλλαγές που συντελούνται είναι τεράστιες και πολύ σύντομα, η αγορά εργασίας θα είναι εντελώς διαφορετική.

Οι τάσεις που εκδηλώνονται στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες οικονομίες είναι οι εξής:

α. ραγδαία αύξηση της προσωρινής εργασίας. Ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των εργαζομένων προσλαμβάνεται με ορισμένου χρόνου συμβάσεις και βάσει ολοκλήρωσης συγκεκριμένου έργου. Ήδη, μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας, στη Δυτική Ευρώπη, αφορά ήμι-απασχόληση, με αυξητική τάση.

β. σταδιακή κατάργηση θέσεων στον κρατικό τομέα. Με δεδομένη την ψηφιακή λειτουργία πλείστων υπηρεσιών, καταργείται σημαντικός αριθμός θέσεων για τον προφανή λόγο ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας.

γ. μείωση των ωρών εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ψηφιοποίηση εργασιών που απαιτούσαν ανθρώπινη δραστηριότητα, από την παραγγελιοληψία μέχρι και την λογιστική, σημαντικό μέρος της εργασιακής καθημερινότητας θα εκλείψει. Ως εκ τούτου, αναμένεται μείωση των ωρών εργασίας μέχρι και 50% στον κλάδο των υπηρεσιών.

δ. αύξηση της εθελοντικής εργασίας. Ήδη, η ενασχόληση στις Μη-Κυβερνητικές οργανώσεις αυξάνεται, καθώς σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, το κράτος μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, δημιουργώντας πεδίο για δραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ε. αύξηση της αυτό-απασχόλησης και των startups. Σημαντικό μέρος των νέων, έχοντας αντιληφθεί την μείωση των ευκαιριών απασχόλησης, επιχειρούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας κυρίως στον τομέα των τεχνολογικών εφαρμογών.

Καθότι η ψηφιακή επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για ένα κοντινό μέλλον, όπου η ανεργία θα αγγίζει ίσως και το 50% (ή και το 75%) ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας και της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά δεν θα μπορούσε κανείς να το αποκλείσει.

Η ανθρώπινη εξέλιξη όμως δεν μπορεί να εμποδιστεί, παρά μόνο με βίαιο τρόπο και δεν μπορεί να αγνοηθεί η αντίδραση των μαζών σε μια κοινωνία, όπου η απασχόληση είναι δυσεύρετη και ως εκ τούτου, οι συνθήκες ζωής, αντίξοες.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη