Ντάιλσεμπλουμ: Όχι σε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων

Αντίθετος με τις φωνές που τάσσονται υπέρ μιας χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, εμφανίζεται ο Oλλανδός Υπουργός και Πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem σε συνέντευξή του στην Trouw υπό τον τίτλο «Πολύ συχνά ρίχνουμε για τα πάντα την ευθύνη στο ευρώ». Ο Ολλανδός πολιτικός μιλάει για βελτίωση που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα».  

Κληθείς να σχολιάσει τη συνηγορία του J. C. Juncker υπέρ μιας αποδέσμευσης των δαπανών για την παιδεία από τον  έλεγχο του Συμφώνου Σταθερότητας, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκφράζει σκεπτικισμό. «Δεν αρνούμαι ότι τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν τις δαπάνες τους για την παιδεία.   Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι εδώ μιλάμε για λεφτά που πρέπει από κάπου να έλθουν είτε μέσω δανεισμού είτε από την αύξηση της φορολογίας», υπενθυμίζει.

Σύμφωνα με τον J. Dijsselbloem, «θα μπορούσε να υπάρξει μια εξαίρεση για περιπτώσεις όπου συντρέχουν ειδικές συνθήκες, όπως π.χ. μια φυσική καταστροφή ή σεισμός με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο σαν αυτόν που συνέβη στην Ιταλία». «Σε ό,τι όμως αφορά τις δαπάνες για την παιδεία ή άλλες επενδύσεις», συνεχίζει, «δεν πρέπει να τεθούν εκτός των κανόνων». «Σε μια τέτοια περίπτωση τι νόημα θα έχει να υπάρχουν πια δημοσιονομικοί κανόνες;», διερωτάται.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες του από την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην  Μπρατισλάβα, ο J. Dijsselbloem, θεωρεί ότι «η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι σε βασικά πράγματα όπως είναι η ευμάρεια και η ασφάλεια, αναλαμβάνει δράση και δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου». «Η συνθήκη Schengen αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα», εξηγεί. «Έχουμε πει ότι πρέπει να άρουμε τα εσωτερικά σύνορα, δεν έχουμε όμως διασφαλίσει ότι τα εξωτερικά σύνορα βρίσκονται υπό έλεγχο», προσθέτει. «Δεν υποστηρίζω τα κλειστά σύνορα, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως τα σύνορα πρέπει να είναι υπό έλεγχο», διευκρινίζει.

«Αυτό άλλωστε αποτελεί την πιο θεμελιώδη κριτική που ασκείται σε βάρος της Ευρώπης: Ότι δηλαδή κάνει βήματα προς τα μπρος, αλλά όχι ολοκληρωμένα. Το οικοδόμημα γίνεται διαρκώς μεγαλύτερο, με περισσότερα μέλη και περισσότερες αρμοδιότητες αλλά τα δομικά υλικά εξασθενούν», συμπληρώνει. «Θα ήταν πολύ καλό να ολοκληρώνουμε τα πράγματα για τα οποία έχουμε συμφωνήσει. Η φύλαξη των συνόρων θα έπρεπε να είναι κορυφαία προτεραιότητά μας, όπως και μια καλύτερη συνεργασία για τα θέματα τρομοκρατίας», σημειώνει.

«Από την άλλη μεριά, η τραπεζική ένωση τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής και όλοι συμφωνούν ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα που έχει αναλάβει η ΕΕ, γιατί όμως παραμένει ημιτελής;», διερωτάται.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το τι θα συμβεί εάν καμία χώρα δεν θελήσει να πληρώσει επιπλέον  προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η αποχώρηση της Βρετανίας, ο J. Dijsselbloem αναφέρει ότι «σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη πρέπει να κάνει περικοπές». Θεωρεί μάλιστα ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το Brexit θα μπορούσε να αποδειχτεί μια ιδανική ευκαιρία για να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις προς όφελος της καινοτομίας και της ενίσχυσης των πραγματικών υποδομών της οικονομίας. Υπό την έννοια αυτή, δεν αρνείται ότι το Brexit μπορεί να αποτελέσει μάνα εξ ουρανού: «Συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι περισσότερες κρίσεις προσφέρουν μια ευκαιρία για να βελτιωθούν τα πράγματα. Κάτι τέτοιο εξάλλου βιώσαμε τόσο με την τραπεζική κρίση όσο και με την οικονομική κρίση», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ