Αύξηση της ζήτησης για αμυντικό εξοπλισμό

Οι δαπάνες για εξοπλισμούς αυξάνονται. Τα στοιχεία για την χρονιά που πέρασε εμφανίζουν οριακή άνοδο της τάξης του 1%. Η πίτα των εξοπλισμών, σύμφωνα με υπολογισμούς το 2015 προσέγγισε το 1,5 τρισ. ευρώ διεθνώς.

Οι περιφερειακές συγκρούσεις αλλά και το τεταμένο κλίμα σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα στην Μέση Ανατολή, αποτελεί τον καλύτερο «κράχτη». Αυτό άλλωστε ερμηνεύει το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αγορές όπλων την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν στην Ασία, στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη καθώς και σε κάποια κράτη της Εγγύς Ανατολής.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων παγκοσμίως αμέσως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Στις χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 61%. Πρόκειται για χώρες που βρίσκονται εν μέσω συγκρούσεων είτε στο εσωτερικό τους, είτε με άλλα κράτη. Τα κράτη σ' αυτήν την περιοχή έχουν υψηλούς προϋπολογισμούς, κάτι που τείνει να αλλάξει εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Οι χώρες δεν διαθέτουν δική τους βιομηχανία όπλων και γι' αυτό αναγκάζονται να καταφύγουν στη διεθνή αγορά.

Ο ανταγωνισμός για την απόκτηση περισσότερου αμυντικού εξοπλισμού δεν παρατηρείται τόσο στην πλευρά της δυτικής Ευρώπης, αλλά στη Ρωσία, η οποία την τελευταία πενταετία σχεδόν διπλασίασε τις εξοπλιστικές της δαπάνες. Συγκεκριμένα η αύξηση των αμυντικών δαπανών τα τελευταία πέντε χρόνια στη Ρωσία έφθασε στο 91% και της Κίνας στο 132%. Την ίδια ώρα στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση κατά 2,8% και στις ΗΠΑ κατά 4%.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού