Βρετανία: Αγωγή στη Mastercard για υπερβολικές χρεώσεις

Περίπου 46 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αγωγή σε βάρος της Mastercard που εγείρει απαιτήσεις ύψους 14 δισεκ. λιρών (19 δισεκ. δολαρίων) ως αποζημίωση για υποτιθέμενες υπερβολικές χρεώσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Λονδίνο.

Η αγωγή, που ασκήθηκε από έναν πρώην επικεφαλής του γραφείου Συνηγόρου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία πληρωμών χρέωνε παρανόμως υψηλά τέλη στα καταστήματα όταν οι αγοραστές χρησιμοποιούσαν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες τους και ότι αυτά ‘πέρναγαν’ στους καταναλωτές σε υψηλότερες τιμές.

Η Mastercard φέρεται να έχει ακολουθήσει την πρακτική αυτή για 16 χρόνια μεταξύ του 1992 και του 2008, σύμφωνα με τις περισσότερες από 600 σελίδες των εγγράφων που κατατέθηκαν στο αρμόδιο δικαστήριο για θέματα ανταγωνισμού την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

«Ήταν σχεδόν ένας αόρατος φόρος», δήλωσε ο Γουόλτερ Μέρικς, που άσκησε την αγωγή, στο BBC. «Η Mastercard συμπεριφέρθηκε επαίσχυντα σε αυτό. Δεν είχαν τη λογική να δεχτούν ότι αυτό που έκανε ήταν επιζήμιο για τους Βρετανούς καταναλωτές».

Η Mastercard σε ανακοίνωσή της απέρριψε κάθε παρατυπία.

«Συνεχίζουμε να διαφωνούμε σθεναρά με τη βάση αυτού του ισχυρισμού και προτιθέμεθα να αντιταχθούμε σε αυτή σθεναρά», ανέφερε η εταιρία, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως δίκτυο πληρωμών.

Σύμφωνα με τη νομική εταιρία Quinn Emanuel, η αγωγή είναι η μεγαλύτερη στη βρετανική ιστορία σε ό,τι αφορά το ύψος των απαιτήσεων που εγείρει.

Η αρχική ακρόαση της υπόθεσης δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2018, εκτός κι αν η MasterCard προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ