Οι χώρες της Μεσογείου αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την Ευρώπη του αύριο

Πραγματοποιείται στην Αθήνα την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, η Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Αλέξης Τσίπρας, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες θα φθάσουν στο Ζάππειο Μέγαρο όπου θα τους υποδεχτεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταξύ 1245 – 1300 Θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση των εργασιών, η οικογενειακή φωτογραφία, γεύμα εργασίας και κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ θα γίνουν μετά το πέρας των εργασιών, που υπολογίζεται περίπου στις 1700. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει, πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της. Στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών-μελών (δηλαδή, πλην της Βρετανίας), προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της συνόδου αυτής αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ. Η σύνοδος αυτή, υπογραμμίζουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της ΕΕ. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στο Βορρά, συμμετέχουν στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ ενισχύοντας έτσι την επιρροή της συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Στόχος της Συνόδου, τονίζουν οι πηγές αυτές, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο κ. Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις  σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας χρειάζονται:
•    περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
•    η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
•    να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
•    να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.
Στον τομέα της μετανάστευσης χρειάζονται:
•    αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
•    να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
•    η υποστήριξη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής
•    η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
•    η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»
Τέλος κατά την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της ασφάλειας χρειάζονται:
•    η ΕΕ να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους
•    η ΕΕ να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
•    να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ
•    ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, φιλοδοξεί η συνεργασία των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού