Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ στα τρέχοντα επίπεδα διατηρήθηκε και το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Συγκεκριμένα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

•    Να διατηρήσει στο 0% το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης
•    Να διατηρήσει στο 0,25% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης
•    Να διατηρήσει στο -0,40% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων
 
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η ΕΚΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, το εκτελεστικό συμβούλιο έλαβε και τις εξής αποφάσεις:
•    Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα διατηρηθούν στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως
•    Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί.

Ντράγκι: Δεν χρειάζεται τώρα περαιτέρω τόνωση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν συζήτησε σήμερα την επέκταση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. 

Το πρόγραμμα είναι αποτελεσματικό και είμαστε επικεντρωμένοι στην εφαρμογή του, υπογράμμισε. Οι αλλαγές στις οικονομικές προβλέψεις δεν δικαιολογούν περαιτέρω δράση, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Η νομισματική μας πολιτική είναι απόλυτα αποτελεσματική και βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει σημαντική μείωση σε όλα τα επιτόκια. Αυτά τα χαμηλά επιτόκια αντανακλούν σε ένα βαθμό προσδοκίες συνέχισης της έκτακτης νομισματικής πολιτικής, διευκρίνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί έως τον Μάρτιο του 2017 και πέρα από αυτό το χρονικό σημείο εφόσον κριθεί απαραίτητο και επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά το τέλος του προγράμματος.

Τόνισε επίσης πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Δεν υπάρχει ζήτημα όσον αφορά στη βούλησή μας να δράσουμε, επισήμανε και ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη να δράσει, αν εντοπίσει επιδείνωση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. 

Οριακές μεταβολές στις προβλέψεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ
Όσον αφορά στις προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως το ΑΕΠ θα συνεχίσει να επεκτείνεται με μέτριο αλλά σταθερό ρυθμό. Η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο θα κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με βάση τις προβλέψεις της ΕΚΤ. 

Η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2016 θα κινηθεί στο 1,7%, ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη του Ιουνίου για ανάπτυξη 1,6%. Το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,6%, έναντι πρόβλεψης 1,7% τον Ιούνιο. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,6% και το 2018.

Αμετάβλητη διατήρησε η ΕΚΤ την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2016, στο 0,2%. Το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,3%. Το 2018 προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί στο 1,6%. 

Έκκληση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις
Ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερες κινήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος τόνισε πως η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία σε όλες τις χώρες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι φιλική προς την ανάπτυξη, χωρίς ταυτόχρονα να παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τα χαμηλά επιτόκια δεν πρέπει να είναι δικαιολογία για τις τράπεζες
Έως τώρα δεν έχουμε δει ότι η πολιτική μας στα επιτόκια έχει επηρεάσει σημαντικά την τραπεζική κερδοφορία, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

Όπως ανέφερε, το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι τράπεζες είχαν τεράστια κεφαλαιακά κέρδη εξαιτίας της ανακοίνωσης του QE. Η κατάσταση δεν θα είναι πάντα έτσι. Με τον χρόνο θα υπάρξουν προκλήσεις για τις τράπεζες και αυτό το ξέρουμε, πρόσθεσε.

Τα χαμηλά επιτόκια δεν θα πρέπει να είναι η δικαιολογία για όλα όσα δεν πάνε καλά σήμερα στις τράπεζες. Τα επιτόκια πρέπει να μείνουν χαμηλά, για να προχωρήσει η ανάκαμψη και να επιταχύνει, και εντέλει αυτή η ανάκαμψη θα έχει αντανάκλαση και στους ισολογισμούς των τραπεζών, επισήμανε ο κ. Ντράγκι.

ΠΗΓΕΣ: naftemporiki.gr, euro2day.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες