Societe Generale: Η πολιτική αβεβαιότητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος της παγκόσμιας οικονομίας

Υψηλότερος κίνδυνος  παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα, με ποσοστό 30%, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα Societe Generale στην τριμηνιαία της αναφορά για τις προοπτικές της οικονομίας. Την αποδίδει δε στον απόηχο του Brexit, ενώ τονίζει ότι αναμένεται και μια σειρά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση «Ένα σημαντικό μάθημα από το Brexit είναι ότι οι αγορές φαίνεται να δίνουν μικρή προσοχή σε τέτοια γεγονότα μέχρι να συμβούν».

«Πρώτον η οικονομία κινείται αργά λόγω της ίδιας της αβεβαιότητας που συγκρατεί κυρίως τις επενδύσεις, τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανεπιθύμητης έκβασης προκαλώντας οικονομική αστάθεια.

Στην περίπτωση του Brexit, ο πρώτος κίνδυνος παραμένει σημαντικός, ενώ ο δεύτερος αποδείχθηκε βραχύβιος μετά την επιθετική απάντηση από την Τράπεζα της Αγγλίας» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση. Πρώτο θύμα της πολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με τη Societe Generale, είναι οι επενδύσεις.

Ως δεύτερο κατά σειρά κίνδυνο για το παγκόσμιο outlook ξεχωρίζει την «ανώμαλη προσγείωση της Κίνας» (20%), την ξαφνική ανατιμολόγηση στην αγορά λόγω της αλλαγής της προοπτικής για αύξηση των επιτοκίων από την Fed (15%) και την τάση των καταναλωτών να μην ξοδεύουν (10%).

«Το βασικό σενάριο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον καταναλωτή. Σε περίπτωση που οι καταναλωτές στις ανεπτυγμένες οικονομίες επιλέξουν να αποταμιεύσουν περισσότερα, τότε η ανάπτυξη θα είναι σημαντικά ασθενέστερη» επισημαίνει η Societe Generale.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη