«Προβληματισμός» στο G20 για το παγκόσμιο εμπόριο

Oι επικεφαλής τριών οικονομικών οργανισμών προειδοποίησαν για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο από τα «τείχη» προστατευτισμού που υψώνουν πολλά αναπτυσσόμενα κράτη.

Από τη Σύνοδο των G20 στην Κίνα η C. Lagarde κάλεσε τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους να κρατήσουν ανοιχτούς τους εμπορικούς διαύλους. 

«Οι κινήσεις που προκαλούν εμπόδια στο εμπόριο έχουν υποτιμηθεί. Οι ροές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα», δήλωσε η C. Lagarde, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αν δεν υφίσταται διεθνές εμπόριο, τότε δεν υπάρχουν διακρατικές επενδύσεις. Αν δεν διακινούνται εμπορεύματα και υπηρεσίες τότε υπάρχει χαμηλότερη δραστηριότητα και απασχόληση», συμπλήρωσε.

Aνάλογες απόψεις εξέφρασε ο R. Azevedo επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυσάρεστα τα μέτρα προστατευτισμού. Τα εσφαλμένα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα οδηγήσουν σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του A. Gurria επικεφαλής του ΟΟΣΑ τόνισε ότι από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης τα κράτη έχουν περάσει περί τα 1.400 μέτρα «προστατευτισμού». Ο ίδιος ανέφερε ότι το Brexit αποτελεί μια επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας.

Παρόμοιες επιφυλάξεις για το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων εξέφρασαν οι ηγέτες των BRICs. Σε κοινή διακήρυξή τους υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος και η διαπραγματευτική ικανότητα του ΠΟΕ. Παράλληλα εξέφρασαν προβληματισμό για την ενίσχυση των προστατευτικών μέτρων στο εμπόριο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός T. May, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου υπογράμμισε ότι ενισχύεται ο σκεπτικισμός κατά της παγκοσμιοποίησης και πως οι διεθνείς συμφωνίες εμπορίου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης ώστε να μην βλάψουν καμία πλευρά.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η οικονομία της Βρετανίας θα πληγεί ως αποτέλεσμα της απόφασης για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ενδείξεις στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που φανερώνουν ότι η επίδραση του Brexit δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο είχε προβλεφθεί, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανία.

Τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα τους επόμενους μήνες, πριν καθορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει για την προστασία της οικονομίας αργότερα αυτό το χρόνο.

Ο Γάλλος υπουργός εμπορίου σημείωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου δεν έχουν αποδώσει τίποτα και πρέπει να διακοπούν.

Κίνα: Πέντε προτάσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη
Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινιπίνγκ δήλωσε κατά την εναρκτήρια τελετή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που διεξάγεται στην ανατολική κινεζική πόλη Χανγκτζόου πως η G20 πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μείζονα ζητήματα.

Η G20 πρέπει να βρει μια κατεύθυνση και μια πορεία για την παγκοσμια οικονομία με στρατηγικό όραμα, δήλωσε ο Σι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως, για να ανταποκριθεί στη ζήτηση της παγκόσμιας οικονομίας, η G20 πρέπει να στραφεί, από την αντιμετώπιση της κρίσης, στη μακροπρόθεσμη διακυβέρνηση της οικονομίας.

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους και προκλήσεις όπως η ανεπαρκής αναπτυξιακή ορμή, η έλλειψη ζήτησης, η επαναλαμβανόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το υποτονικό διεθνές εμπόριο και οι υποτονικές επενδύσεις, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη φάση, επισήμανε ο κινέζος πρόεδρος.

Η αναπτυξιακή ορμή που είχε φέρει το προηγούμενο κύμα τεχνολογικής προόδου εξασθενεί ενώ το τελευταίο κύμα τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης δεν έχει ακόμη πάρει μπροστά, τόνισε ο Σι. Ο πληθυσμός γερνάει και η επιβράδυνση της πληθυσμιακής ανάπτυξης επιβαρύνει επίσης την οικονομία και την κοινωνία μεγάλων χωρών, δήλωσε.

Επιπλέον η οικονομική παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει οπισθοδρομήσεις καθώς ο προστατευτισμός σηκώνει κεφάλι και πλήττονται πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες. Παρά τη σημαντική πρόοδο στις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις, κίνδυνοι όπως η υψηλή μόχλευση συσσωρεύονται, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινέζος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες της G20 να συνταγογραφήσουν φάρμακα ώστε η υποτονική παγκόσμια οικονομία να μπει σ' έναν δρόμο εύρωστης, βιώσιμης, ισορροπημένης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Ως ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας, ο Σι παρουσίασε συγκεκριμένα πέντε προτάσεις για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Πρώτον, είπε, τα μέλη της G20 πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους, να προωθήσουν από κοινού την ανάπτυξη και να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Δεύτερον, τα μέλη της G20 πρέπει να ανανεώσουν τα αναπτυξιακά μοντέλα τους και να εξερευνήσουν νέους αναπτυξιακούς κινητήρες, δήλωσε.

Τρίτον, τα μέλη της G20 πρέπει να βελτιώσουν την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Τέταρτον, τα μέλη της G20 πρέπει να οικοδομήσουν μια ανοικτή παγκόσμια οικονομια και να συνεχίσουν να προωθούν την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Τέλος, πρόσθεσε ο Σι, η Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη πρέπει να εφαρμοστεί για να προωθήσει μια ανάπτυξη στην οποία να συμμετέχουν όλοι.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ