Η Δανία υποβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ

Η κυβέρνηση της Δανίας περιέκοψε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, καθώς η μικρότερη οικονομία της Σκανδιναβίας παλεύει να αντιμετωπίσει τις διεθνείς δυσκολίες που επιδεινώθηκαν μετά τη βρετανική απόφαση για Brexit.

Σύμφωνα με κυβερνητικά ντοκουμέντα που εξέτασε το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αναπτυχθεί 0,9% το 2016, έναντι μιας εκτίμηση το Μάιο για 1,1%. Το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί το 2017 κατά 1,5%, ενώ πριν από τρεις μήνες προβλεπόταν ανάπτυξη 1,7%.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις αναμένεται να δημοσιευτούν την Τρίτη στην Κοπενχάγη.

«Συνολικά, η προοπτική ανάπτυξης για τη διεθνή οικονομία έχει υποβαθμιστεί ελαφρώς, μετά την προοπτική λίγο χαμηλότερης ανάπτυξης στην Ευρώπη το 2017 λόγω του Brexit», τονίζει η κυβέρνηση στα έγγραφα. Και πάλι, η αναταραχή που ήρθε αμέσως μετά το δημοψήφισμα έχει χαλαρώσει, ενώ παράλληλα τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχουν υποστηρίξει την ανάπτυξη, προσθέτει.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση, η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σχεδιάζει να μειώσει το φόρο σε όλα τα εισοδήματα, σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook αργά τη Δευτέρα.

Το κρατικό κανάλι DR είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Ράσμουσεν σχεδιάζει μέτρα που θα αυξήσουν την απασχόληση κατά σχεδόν 250.000 ανθρώπους και θα απελευθερώσει κεφάλαια ύψους 65 δισ. κορωνών, που στοχεύουν σε ανάπτυξη μέχρι το 2025.

Η κυβέρνηση περιέκοψε και την πρόβλεψη σχετικά με το πόσα θα δανειστεί, εκτιμώντας μια ανάγκη εγχώριας χρηματοδότησης μόνο 94 δισ. κορωνών για το επόμενο έτος. Το ποσό είναι περίπου 28% χαμηλότερο σε σχέση με τις φετινές απαιτήσεις.

«Η μειωμένη ανάγκη για δανεισμό μπορεί να σημαίνει ότι η εθνική υπηρεσία χρέους θα μειώσει τον στόχο για έκδοση ομολόγων από την κυβέρνηση της Δανίας το 2017», ανέφερε σε υπόμνημά του ο Jan Stoerup Nielsen, ανώτατος αναλυτής στην Nordea Markets. Ο στόχος για την έκδοση του 2016 δεν είναι πιθανό να αλλάξει, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ