Η ΕΕ δεν είναι βιώσιμη με την παρούσα μορφή της

Η τωρινή δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι βιώσιμη και χρειάζεται ευρεία μεταρρύθμιση, αναφέρει σε νέα της έκθεση η Standard & Poor's, η οποία έρχεται να προστεθεί στις όλο και περισσότερες φωνές πολιτικών και αναλυτών που ζητούν αλλαγές.

«Το πρόβλημα είναι το εξής: Η ΕΕ, όπως είναι δομημένη και λειτουργεί τώρα, δεν ενσαρκώνει μια συνεκτική "συγκέντρωση" των διαφόρων διαστάσεων της κυριαρχίας του έθνους-κράτους και ως εκ τούτου δεν είναι βιώσιμη με την τρέχουσα μορφή της», αναφέρει η S&P.

«Υπάρχουν υπερβολικά πολλά κομμάτια της εκλογικής πολιτικής των 28 χωρών-μελών και υπερβολικά πολλά τυχαία γεγονότα που θα μπορούσαν να σπρώξουν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με συνέπειες και χρονοδιαγράμματα που είναι αδύνατον να προβλεφθούν».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, χρειάζεται μια ξεκάθαρη απάντηση για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της ΕΕ και για να γίνει η Ένωση συνεπής προς τους πολίτες της, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει. «Το Brexit μπορεί να θεωρηθεί ως μια, μάλλον απότομη, εκδήλωση της υποβόσκουσας ασυνέπειας», της ΕΕ, σύμφωνα με την S&P.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Paul Sheard, δήλωσε πως το βρετανικό δημοψήφισμα θα πρέπει να λειτουργήσει ως «αφύπνιση για την υπόλοιπη ΕΕ».

Κατά τον οίκο, η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων: ο πρώτος είναι να συγκεντρώσει μεγαλύτερες εξουσίες και να αναπτύξει μια στενότερη και με μεγαλύτερη συνοχή πολιτική ένωση. Η δεύτερη είναι τα κράτη μέλη να πάρουν πίσω την κυριαρχία σε ορισμένους τομείς και να μετατρέψουν την ΕΕ σε μια «πιο χαλαρή μορφή πολιτικής και οικονομικής ομοσπονδίας».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές